Докато Русия и Китай модернизират въоръжените си сили, отбранителната способност на американската армия е занижена сериозно, военната техника е остаряла, а ядрената инфраструктура излиза от строя, пише  The National Interest.

Заместникът на ръководителя на Пентагона Робърт Уорк по-рано заяви, че САЩ са се сблъскали с «атрофия на стратегическите мускули».
По данни на Индекса за военна мощ на САЩ за 2016 година, въоръжените сили на страната само «частично отговарят на изискванията за защита на основните национални интереси».
Според автора на статията, отслабването на американските въоръжени сили е свързано с три основни фактора.
Първо, докато разходите за отбрана след терористичния акт от 11 септември са се увеличили, отбранителният бюджет се е съкратил с 25 %.
Второ, за текущите мисии в Афганистан, Либия и Иран Вашингтон е похарчил много пари, време и оборудване. Освен това, голяма част от американската военна техника остарява значително по-бързо, отколкото се е очаквало, защото е използвана неправилно в продължение на 10 години.

«Независимо от това САЩ и до днес залагат на остарелите платформи и системи, а също на разпадащата се ядрена инфраструктура», — се казва в статията.

 

Според автора на материала, това е свързано с недостатъчното финансиране и неефективните покупки.

Американские военные. Архивное фото

Броят на бригадите от сухопътните сили на САЩ е занижен с 11 %, а бойната готовност на пехотата е далеч от желаното. По данни на висшето командване на САЩ, две трети от бригадите не са готови за конфликт с противник, притежаващ съвременно въоръжение, припомня изданието.

 

Броят на тактическите изтребители е занижен с 21 %, при това средностатистическият военен самолет от американските ВВС е в небето вече около 30 години, а покупките на нови самолети изостават от темповете на бракуване на техниката, резюмира авторът на материала.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;