Изявлението на бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен за това, че САЩ трябва да станат «световен жандарм» е под всякаква критика — достатъчно е да си спомним за това, което се случи, когато Вашингтон изпълняваше тази роля, пише The National Interest.

Солдаты армии США. Архивное фото

Авторът на статията прави аналогия с работата на полицията в градовете. Той припомня, че сътрудниците на органите на реда охраняват своите съграждани в съответствие със законите, които са приети от избраната от народа власт. Според логиката на автора, ако САЩ влязат в ролята на «световен жандарм» — това ще бъде все едно китайските полицаи да влязат в Ню Йорк и да установят в града своите порядки на база законите в Китай.

 

САЩ имат правото обосновано да изразяват безпокойството си по повод гражданската война в друга страна, пише NI. Например, Вашингтон би могъл да окаже на хората хуманитарна помощ и да съдейства за регулирането на конфликта по дипломатически път.

 

«Но САЩ не трябва да използват войската си, за да подкрепят една от страните в конфликта по свой избор или да убиват тези, които не са им угодни», — се казва в статията.

 

За да се разбере, нуждае ли се светът от САЩ в качеството им на «световен жандарм», трябва да се анализира следното: имало ли е полза от опитите на Вашингтон да изпълнява тази роля в последните десетилетия, отбелязва авторът на материала.

 

«Търсенето на отговора няма да ни отнеме много време. Най-често нахлуването на САЩ в други страни е влошавало значително ситуацията там. Нито една от американските военни операции за последните десетилетия не е довела до възстановяване на мира», — пише изданието.

 

 

 Авторът на статията припомня, че действията на САЩ в Ирак са довели до гибелта на стотици мирни жители, при това перспективи за регулирането на ситуацията няма и до днес. В Афганистан американското нахлуване доведе до подем на терористичните групировки и възраждането на Талибаните.
Либия и до днес е обхваната от кръвопролитна гражданска война.
Използването на военна сила в Сирия, Пакистан, Йемен и Сомалия доведе само до изостряне на насилието.
Време е САЩ да признаят, че те така и не постигнаха нищо, опитвайки се в продължение на десетилетия да изпълняват ролята на «световен жандарм», резюмира авторът.

 

 

Тагове: ;