Антируската риторика на американските политици и  средства за масова информация, които ги подкрепят, представлява сериозна заплаха за САЩ едновременно в няколко аспекта, заяви експертът по Русия професор Стивън Коен в предаването на Джон Батчелор.Флаги США на здании Капитолия в Вашингтонее

Американският професор счита, че средствата за масова информация, публикуващи недостоверна информация за Путин — такива като  The New York Times, The Washington Post и някои други — съдействат за деградацията на журналистическите стандарти и поставят под удар собствената им обективност, която, както се подразбира, те трябва да притежават.

 

 

Демонизирането на руския президент в последните години той нарича «безпрецедентен феномен», с какъвто аналог не му се е налагало да се сблъсква по време на цялата си кариера.
«Считам, че това е нечувано очерняне на Путин, което се позовава само на предположения, не и практически на никакви истински доказателства, факти или дори логика, заплашва Америка минимум едновременно в три аспекта», — заяви Коен.
Първо, чрез продължаващото представяне на руския президент в лоша светлина Вашингтон се лишава от важен партньор в сферата на националната сигурност.
Второ, СЩА представят в лоша светлина не само Путин, но и Русия като цяло, засилвайки по този начин напрежението и провокирайки нова студена война.

 

Трето, подобна политика на САЩ доведе до избухването на Неомаккартизма. Коен се позовава в този случай на «лова на вещици», спретнат през 50-те години от американския сенатор Джоузеф Маккарти, подозиращ всички за връзки с комунистите.

 

Предизборната кампания на Хилъри Клинтън, в рамките на която тя и нейните привърженици активно внушават, че Доналд Тръмп има връзка с Кремъл — е едно от доказателствата, че гореспоменатата практика се е върнала в САЩ.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;