Полската политика към Русия е построена на митове, отношенията с Москва се възприемат в черно-бели категории, в резултат на което страните практически не могат да си взаимодействат, това пише екс-посланикът на Полша в Русия Катажина Пелчинска-Наленч в статия за изданието Polityka.

Московский Кремль и и Москва река. Архивное фото

Първият мит е в това, че Русия «e лоша (агресивна, лъжлива, недемократична) и по тази причина не следва да се води диалог с нея».

 

Именно това  внушение определя политиката («по-точно липсата») на Варшава. Ако изхождаме от тезата, че не бива да общуваме с лоши страни, то трябва да се откажем и от контакти с Киев и други държави. Но независимо от това, отношенията между Варшава и Пекин се развиват, а «с Русия вече две десетилетия де факто са в замразено състояние». Полша е убедена, че Москва заплашва нейната национална сигурност, отбелязва Пелчинска-Наленч.

 

Вторият мит е в това, че всеки диалог с източния съсед «е обречен на провал», защото това по принцип е конфронтация със Запада. Но тогава, разсъждава дипломатът, «следва да зачертаем всички достижения във взаимодействието между Запада и Русия след разпада на СССР», щом те в резултат са довели до украинския конфликт.

 

«Този мит гласи, че всички «затопляния» в руско-полските отношения са били проява на наивност от страна на Варшава, която е позволявала да я лъжат с измамни сигнали от Москва: след всяко сближаване отново е настъпвала ескалация».

 

Такъв подход говори за неразбирането от страна на Варшава на динамиката в отношенията с трудните партньори, пише Пелчинска-Наленч.

 

Трети мит — «да се води диалог с Русия означава да се предават полските интереси».

 

Но отсъствието на диалог с Москва говори не за безсмислието на самия диалог, а за непрофесионализма на полските политици.

«Гръмките лозунги за защита на полските интереси често служат за камуфлаж, зад който се крие страхът да се рискува».

 

Винаги ще се намерят въпроси, които страните могат да обсъдят дори в период на криза в отношенията, уверена е екс-дипломатът.

 

Четвърти мит — увереността, че позицията на Полша пречи на другите страни да провеждат политиката на «затопляне» на отношенията с Русия. Но почти отсъствието на диалог между Москва и Варшава не попречи на другите членове на ЕС да подобрят контактите си с Кремъл. Без да поглеждат в Полша миналата година Москва бе посетена от премиера на Италия, вице-канцлера на Германия, председателя на Европейската комисия, припомня дипломатът. Не й отива на Полша да се стреми да заеме «крайна позиция по руските въпроси, за да може европейското мнение да стане по-твърдо към Русия».

Министр обороны Польши Антони Мачеревич

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;