За последните 15 години Вашингтон нееднократно повтаря едни и същи грешки, разпалва войни, всяка от които поражда ненавист към САЩ, пише American Conservative.

Военнослужащие ВВС США. Архивное фото

Резултатът от употребата на американската военна сила в света за последните 15 година с право може се определи като неутешителен, пише изданието.

 

Заради САЩ Ирак се лиши от регионалния си статус и се превърна във фабрика на тероризма. Афганистан стана магнит за екстремисти, а Либия се превърна в плацдарм за «Ислямска държава».

 

«Ал Кайда» се превърна в международен франчайз след като американското нахлуване в Ирак съдейства за появата на ИД.

 

Военните операции в Пакистан, Йемен, Сомалия и други страни донесоха само страдания на мирните граждани.

Флаг НАТО. Архивное фото

American Conservative отбелязва, че независимо от 15-те години войни, въоръжените сили на САЩ са станали извънредно слаби.

 

«ВВС на САЩ постоянно извършват бойни полети, доставят товари и бомбардират нон-стоп…, в резултат на което срокът на годност на самолетите рядко намаля, стойността им се увеличи, а запасите от бомби и ракети се изтощиха…», — се казва в материала.

Американските сухопътни войски и корпусът на морската пехота преодоляват хиляди мили, харчейки военни ресурси — танкове и бронетехника, безкраен брой въоръжения се изнасят от страната.

 

В САЩ са възпитани цели поколения командири и войници, които могат да се противопоставят само на малобройни въстанически сили, при това армията на САЩ е безсилна срещу противник със съвременно оръжие, резюмира авторът на статията.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;