Ръководителят на украинската компания «Черноморнефтегаз» Светлана Нежнова изрази недоволството си от това, че Русия добива два милиарда кубически метра природен газ за година от Черно Море, съобщи агенция УНИАН.

Офис компании Черноморнефтегаз в Симферополе

По време на заседанието на комитета на Върховната рада по въпросите на топло-енергийният комплекс Нежнова припомни, че руското предприятие «Черноморнефтегаз», добиващо «синьото гориво» за Крим, е във всички санкционни списъци.

 

«Ако някой се задава въпроса, откъде получава Крим газта си, то отговорът е, че Русия с помощта на тази компания добива ежегодно от Черно море 2 милиарда газ и така обезпечава Крим», — заяви тя.

 

Нежнова е убедена, че Русия добива природен газ в акватория, която е икономическа зона на Украйна.

 

По-рано кримските власти съобщиха за провокациите на Украйна по отношение на руския «Черноморнефтегаз». Така през декември миналата година корабите на граничните служби и ВМС на Украйна са се опитали да се намесят в работата на платформите на компанията, след което в  защита на последните е бил изпратен руски стражеви кораб.

Флаг Украины, Киев. Архивное фото

«Черноморнефтегаз» преди присъединяването на Крим с Русия принадлежеше на украинския «Нефтогаз». По решение на Държавния съвет на Крим имуществото на «Черноморнефтгаз» и «Укртрансгаз» беше национализирано.

 

«Нафтогаз на Украина» и неговите дъщерни компании по-рано инциираха арбитражно дело срещу Русия за активите в Крим в размер на 2.6 милиарда долара.

 

Крим отново стана руски след проведения през март 2014 г. референдум, на който болшинството жители на полуострова гласуваха за присъединяването си към Русия.

Референдумът се състоя след проведения в Украйна държавен преврат с помощта на неонацистки партии, русофобски сили и с подкрепата на САЩ и Запада.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;