Журналистът от британското издание Times Патрик Кид се присмива на Запада по повод хакерските атаки, в които уж участва Русия.

 

По-рано министърът на финансите на Великобритания Филип Хамънд заяви, че Британия ще отдели 1.9 милиарда фунта за засилване на киберотбраната от «враждебните играчи». И макар чиновникът да не назова Русия в прав текст — «явно от опасения, че го подслушват», — стана ясно, че той има предвид именно Русия, отбелязва Кид.

 

«Русия (извинете, чуждестранните играчи) ни атакува чрез «интернет», пише авторът.

 

Например, Москва може да направи хакерска атака над хладилниците на британците, за да провали Центъра за правителствени връзки или да поръча толкова салата чрез интернет, че англичаните никога да не могат да я изядат, иронизира Кид.

 

«Когато това се случи, каза Хамънд, Британия трябва да бъде готова да отговори в същия дух. Ако Русия започне нова хакерска война с нахълтване в нашите хладилници, ние трябва в отговор да нанесем удар по техните сушилници. Звънете веднага на MI6: тостерът тъкмо ме погледна злобно и ми каза «na zdorovie», пише авторът от Times. 

Московский Кремль и и Москва река. Архивное фото

«Истерията по повод руските хакери» започна в САЩ. Американските власти в началото на октомври обвиниха Русия за атаките над компютърните системи на Демократическата партия. От партията заявиха, че Москва се е опитала да повлияе върху резултатите от изборите. Никакви доказателства за тези твърдения американските власти не са открили и до днес.

 

Руският президент Владимир Путин, коментирайки обвиненията, заяви, че в публикуваните данни няма нищо, което да представлява интерес за Москва, а истерията се нагнетява, за да се отклони вниманието от съдържанието на документите.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;