Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен продължава да е уверен, че САЩ трябва по-активно да участват в решаването на световните конфликти.

Американский военнослужащий во время учений Iron Fist. Архивное фото

«На нас ни е нужна Америка в ролята й на международен полицай. На нас ни трябва лидерската роля на Америка в световните дела», — заяви Расмусен в интервю за британския канал Sky News.

 

Изброявайки световните проблеми, които се нуждаят от спешно разрешаване, екс-генералният секретар на алианса спомена Сирия, Ирак, Либия и Украйна. Според него, «на свръхдържавите не им е до отдих».

 

«Огледайте се, ще видите, че светът е в огън. Сирия е разкъсвана от война и конфликт. Ирак е на границата на разпада. Либия е разрушена държава в Северна Африка. Русия напада Украйна и дестабилизира Източна Европа. Китай помпа мускули, а Северна Корея заплашва с ядрени атаки», — каза Расмусен.

 

Той изрази увереността си, че за възстановяване на реда светът се нуждае от «международен полицай».

Кандидаты в президенты США Дональд Трамп и Хиллари Клинтон на теледебатах

Расмусен отбеляза, че настоящият американски президент Обама «много силно се е съпротивлявал за използването на въоръжени сили за предотвратяването на конфликтите».

 

Екс-генералният секретар също изрази тревогата си от това, че новият ръководител на САЩ може да стане републиканецът Доналд Тръмп. Расмусен счита, че избирането на милиардера на високия пост «може да бъде много опасно».

 

Изборите в САЩ са на 8 ноември. За поста държавен глава претендират Тръмп и кандидатът от демократите Хилъри Клинтън. Приемникът на Обама ще встъпи в длъжност на 20 януари 2017 година.

Расмусен
Расмусен

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;