Президентът на Сирия Башар Асад счита, че САЩ целенасочено са нанесли удар по позициите на правителствените войски в Дейр-ез-Зор на 17 септември. Това заяви той в интервю за сръбското издание  «Политика».

Боец сирийской армии на юге Алеппо. Архивное фото

«Атаката на американските ВВС беше преднамерена, защото силите на Ислямска държава не струваха пред лицето на сътрудничеството между Сирия, Русия и Иран. А и защото «Джебхат ан-Нусра», която е свързана с «Ал-Кайда» претърпя поражение в много райони в Сирия. Затова американците се опитаха да попречат на сирийската армия. Ето затова те атакуваха войската ни в Дейр-ез-Зор», — каза Асад, цитира го агенция САНА.

Сирийският лидер обвини Вашингтон за срива на примирието, както и на всички политически инициативи около Алепо.

 

Асад отбеляза, че САЩ искат прекратяване на огъня само тогава, когато това е нужно на терористите, за да получат те така възможност да се прегрупират и да им сe изпрати допълнителна подкрепа.

«Когато това не става, те заповядват на терористите да прекъснат примирието», — добави Асад.

 

Политикът счита, че Русия и САЩ в момента не могат да бъдат съюзници в борбата с терористите в Сирия.

Летчик ВВС сирийской армии в автомобиле на базе Военно-воздушных сил Сирии в провинции Хомс. Архивное фото

Самолетите на международната коалиция нанесоха на 17 септември четири удара по сирийската войска, намираща се в обкръжение от групировката Ислямска държава в района на летището в Дейр-ез-Зор. По данни на Дамаск, убити са 83 човека, над сто са били ранени. След бомбардировката терористите преминаха в настъпление.

 

Централното командване на Въоръжените сили на САЩ призна факта на въздушните удари около Дейр-ез-Зор, наричайки случилото се грешка и изрази «съжаленията» си за случилото се.

 

МВнР на Русия на свой ред призова да се проведе щателно разследване на ударите, за да се установи, била ли е това грешка или са били целенасочени действия в подкрепа на сили, които искат свалянето Башар Асад от власт в Сирия.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;