Американските средства за масова информация не могат да се защитят от «руската пропаганда» и позволяват на Москва да манипулира президентските избори в САЩ, пише в статия за The Washington Post един от директорите на Института за демокрация в Източа Европа Ерик Ченоует.

Московский Кремль и Москва река. Архивное фото
Vox обвини американските средства за масова информация в работа за Русия
Американските спецслужби и правоохранителните органи са единодушни в мнението си, че зад информационното изтичане към сайта WikiLeaks на кореспонденцията на Националния комитет на Демократическата партия и тази на председателя на предизборния щам на Клинтън Джон Подеста стои Русия, пише авторът.

Очевидно е, че WikiLeaks целенасочено води кампания за дискредитация на бившия държавен секретар Хилъри Клинтън, всъщност зад действията на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж стоят руските спецслужби, добавя Ченоует.

 

«Журналистите твърдят, че имат законно право да публикуват своите статии за тези електронни съобщения, независимо от това, че не могат да потвърдят тяхното съдържание с допълнителни доказателства, а изтичането на тази информация носи противозаконен характер и явно е организирана от спецслужбите на чужда държава, известна със своята способност да фалшифицира документи», — се казва в статията.

Мужчина сидит за компьютером. Архивное фото
 Според Ченоует, средствата за масова информация са игнорирали признаците на това, че изтичането на информацията от пощенската кутия на Подеста е могла да бъде осъществена във взаимодействие с щаба на Тръмп.

Експертът упреква медиите, че са се отказали от «eтичните норми»:

«Средствата за масова информация реагират много бързо и веднага публикуват информацията, компрометираща Клинтън», — пише авторът.

Той осъжда медиите и за това, че те действат на принципа «ако щабът на Клинтън е в състояние да докаже, че е налице фалшификация, то нека го направи».

Експертът заявява, че «медиите без каквито и да било проверки…признават и приемат тези материали, които чужда държава публикува чрез WikiLeaks, но в същото време пише, че самата Клинтън принципно е отказала да коментира изтичането.

 

«Става пределно ясно, че американските средства за масова информация в навечерието на изборите не могат да се защитят от целенасочените машинации с използването на изфабрикувани документи», — пише авторът.

 

Московский Кремль и и Москва река. Архивное фото

Американските власти в началото на октомври обвиниха Русия за хакерските атаки над компютърните системи на Демократическата партия. От Демократическата партия заявиха, че Москва се опитва да повлияе върху резултатите от изборите. Никакви доказателства на твърденията на американските власти и до момента НЕ СА открити.

 

Руският президент Владимир Путин, коментирайки обвиненията, заяви, че в публикуваните данни няма нищо в интерес на Москва, а истерията се нагнетява, за да се отклони вниманието на гражданите от съдържанието на документите.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;