В сряда около Белград стартират международните тактически учения «Славянско братство — 2016» с участието на сръбски, руския и белоруски военнослужещи.
Москва проявява повишен интерес към укрепване на военно-политическото сътрудничество с Белград.
Не один МиГ: Сербия ждёт от России масштабной военной помощи

500 човека ще отработват бойните и разузнавателни задачи близо до сръбската столица: около 330 сръбски военни, над 150 разузнавачи от 98-а Ивановска дивизия и 50 белоруски десантчици.

Маневрите ще бъдат проведени на летищата в Батайница и Ковин, а също на полигона в Пасулянска ливада.

 

Това е второто за годината руско-сръбско учение: в първата половина на октомври се проведоха маневри на летците «Барс-2016».

 

Тази година учението «Славянско братство» ще бъде по-продължително. През 2015 година ученията бяха проведени на полигона Раевский около Новорусийск на 2-5 септември. Пробивът във военното сътрудничество между двете държави се случи през 2014 година, когато преминаха руско-сръбските антитерористични учения «SREM-2014». Както заяви тогава министърът на отбраната на Сърбия Радослав Гашич, това са били най-крупните за изминалите 30 години маневри на територията на републиката.

 

Изгубената боеспособност

 

Интересът на Министерството на отбраната на Сърбия към Русия е свързан с необходимостта от модернизация на въоръжените сили на страната. След 1999 година Белград остана без боеспособна армия.

 

НАТО нанесе съкрушителен удар по военната инфраструктура: бомбардира ключовите отбранителни предприятия, военните бази, унищожи системата за ПВО.

През 2000 година  войската бе напусната от най-опитните си кадри, които бяха преминали пред подготовка в СССР.

 

В рейтинга на авторитетния порта. Global Firepower Сърбия заема 84 място, разполагайки се по нивото на военната си мощ между Зимбабве и Шри Ланка.

 

52-хилядната армия на Сърбия (през 2000 година нейната численост бе 105 хиляди човека) е снабдена с остарели образци югославско и съветско производство. Най-голяма боеспособност са съхранили сухопътните войски. Сърбия има 225 танка, 575 единици бронирана техника, 144 оръдия от полевата артилерия и 82 системи за залпов огън.

 

Страната притежава още 123 самолета и 37 вертолета. Но значителна част от авиационната техника се намира в непригодно състояние.

 

В края на юни 2016 година Сърбия получи от Русия два многоцелеви вертолета Ми-17.

 

Премиерът на Сърбия Александър Вучич отбеляза, че това е първата придобивка нови вертолети от 36 години, той призна, че състоянието на авиацията в републиката е критично.

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;