Бомбардировките над Югославия от силите на НАТО през 1999 година, станаха първият акт на агресия срещу суверенна европейска държава в периода след края на Втората световна война. Това заяви руският дипломат номер едно Сергей Лавров.

 

 

sl

 

 

Русия и руските политици, се отличават от Запада по това, че не шикалкавят, не говорят празни приказки, дори напротив- наричат нещата с истинските им имена, отнасят се внимателно към всяка изречена дума, и говорят истината.

 

 

В интервю за телевизия » Россия 1″ министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, отговори на въпроси по повод съвременната западна истерия и опита да покажат Русия като «военен престъпник» в Сирия, използвайки за целта всякакви средства- от гръмки заглавия в западната преса, до монтирани видео-кадри и прочие.

( Добре познатата американска схема » Крадецът вика дръжте крадеца», или как » Русия е виновна за всичко»)

 

Сергей Лавров напомни на Запада, който никак не иска, да обръща внимание на собствените си действия, които сами за себе си говорят повече от красноречиво, без ни най-малко преувеличение, за извършването от САЩ и НАТО на престъпления срещу човечеството, които не могат да се наричат по друг начин, освен като престъпления.

 

 

 

 

 

 

pozhar_telecentr

 

 

 

 « Това между другото, е първото въоръжено нападение в Европа на суверенна дуржава след 1945 година»

 

Става въпрос за бомбардировките на западната «коалиция» в Югославия.

 

 

Руският външен министър разкритикува също западните страни за агресивните нападки към Русия заради операцията в Сирия.

 

 

 

 

«Ако заговорихме по темата така или иначе, това което, се случва около Сирия, и нашите западни партньори, преди всичко американците, и британците, стигат до там в своята истерия, че си позволяват публични оскърбления, употребявайки такива думи като «варварство» и «военни престъпления».

 

 

 

 

 

Лавров напомни, че агресията срещу Югославия, е засегнала огромно количество граждански обекти, при бомбардировките са загинали хиляди, включително и деца, а 250 хиляди са били принудени да станат бежанци и да изтръпнат от ужас.

В тази връзка Сергей Лавров изрази увереност в правилността на реакцията на своя предшественик Евгений Примаков, по време на началото на операцията на НАТО в Югославия. Тогава Примаков, който лети за САЩ, в знак на протест просто обръща самолета над океана и се връща в Москва.

 

 

«Ще напомня, че агресията срещу Съюзна Република Югославия беше съпроводена с атаки на огромно количество граждански обекти, включително, между впрочем, телевизията на Сърбия, мостове, по които се движеха граждански пътнически влакове, и много друго.

Ако Русия тогава, в лицето на Евгений Примаков, не беше реагирала така, както реагира той  на подобно грубо нарушаване на всички понятия на международното право, то ние сигурно никога нямаше да си простим това , и в историята ни щеше да има много неприятна страница.

Той ( Евгений Примаков) направи така, че Русия прояви своя характер и зае единствената правилна позиция в онзи момент.»

 

 

 

 

 

Сергей Лавров напомни, че натовските бомбардировки в Югославия доведоха не само до хиляди жертви, включително и на деца, но атаките на натовските самолети в европейска държава провокираха потоци бежанци, натовската агресия доведе и до откъсването ( без легитимна основа) на Косово от Сърбия, на основата на подкрепа към радикалните албански отряди в Косово.

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;