Сигурен балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев сочат данните от национално представително проучване на изследователски център „Тренд“, проведено сред 1004 души. С малка преднина, лидер в предпочитанията на българите, е кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева с 27,3 на сто, след нея с 24 на сто се нарежда подкрепеният от БСП претендент Румен Радев.

 

Следват Красимир Каракачанов (12,1 на сто), Ивайло Калфин (6,7 на сто), Веселин Марешки (6,3 на сто), Трайчо Трайков (5,4 на сто), Пламен Орешарски (3,2 на сто) и Татяна Дончева (2,2 на сто). Опцията „не подкрепям никого“ е с дял от 7,1 на сто. От «Тренд» уточняват, че два дни след началото на проучването ДПС обяви своята подкрепа за Пламен Орешарски, което прави процента за бившия премиер подценен.

Близо 60 на сто от всички запитани декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас, но традиционно реалният процент на гласоподаване остава по-нисък. 84 % от хората са чували, че е прието задължително гласуване, което може да покачи избирателната активност, в сравнение с предишни избори.

60 % от всички български граждани са решили твърдо за кого да гласуват, докато 19 % все още не са решили. 44 %  пък знаят още преди кампанията за кого ще гласуват, докато 19 на сто са взели решение по време на самата кампания.

Според 76 % от запитаните има значение кого ще изберем за президент, а 16 % са на обратното мнение.

Най-важните качества, които трябва да притежава един президент са: да може да обединява хората (39 %), да е честен (38 %), да е интелигентен (30 %), да е патриот (26 %) и да има политически опит (26 %).

Малко над 50 % са гледали някой от проведените предизборни дебати, като на 14 % от всички запитани те са повлияли.

Тагове: ; ; ;