Киев се страхува, че ще се лиши от подкрепата на администрацията на бъдещия президент на САЩ, защото там вече няма да бъде настоящият вицепрезидент Джо Байдън, пише Foreign Policy.

Вице-президент США Джо Байден

За Киев отсъствието на Байдън ще се превърне в «зейнала дупка», отбелязва авторът на статията. Според него, по отношение на новата администрация Киев залага на Клинтън големи надежди и се опасява от Доналд Тръмп заради неговата подкрепа към «руската гледна точна за случващото се» .

 

Ако президент стане Хилъри Клинтън, с Украйна вероятно отново ще се занимава Държавният департамент. Байдън вече заяви, че няма да работи нито в това ведомство, нито в администрацията на Клинтън.

 

Източници от администрацията на Обама считат, че Клинтън вероятно ще поеме сама тази роля, защото тя е проявявала своята заинтересованост от укринската криза и преди.

 

Авторът на статията отбелязва, че това «предаване на пълномощията» се случва в преломен момент, на фона на засилващите се разногласия между Русия и САЩ и натрупващата се умора в Европа от корупцията в Украйна.

Вице-президент США Джо Байден. Архивное фото

Въпросите, свързани с борбата с корупцията в тази страна, бяха в ресора точно на Байдън. В частност, той настояваше от Петро Поршенко да уволни бившия главен прокурор Виктор Шокин, заплашвайки го в противен случай да не даде на Киев заем от милиард долара.

 

През септември Байдън предупреди Киев, че ако властите в страната не изпълнят обещанията си за икономически и политически реформи, то Европейският съюз ще се откаже от антируските санкции

 

В Украйна е свързан не само американският вицепрезидент, но и неговият син Хънтър.

 

В края на миналата година вестник The New York Times съобщи, че Хънтър Байдън, свързан с украинската нефтогазова компания Burisma Holdings, вероятно е замесен в корупционни схеми в компанията.

Превод: News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;