Ръководството на Чехия подкрепи запазването на антируските санкции. Това заяви пред журналисти министърът на външните работи на републиката Любомир Заоралек след консултациите в Прага между президента, премиера, спикерите на двете палати на парламента, министрите на отбраната и на външните работи.

 

«Ръководството на републиката е единно в това, че не може да се говори за отмяна на санкциите срещу Русия, докато не бъдат отстранени причините, поради които те са били въведени. Украйна и Русия трябва да се постараят да оттеглят тежката бойна техника, трябва да проведат разоръжаване в някои области, да прекратят там всички нападения и да обезпечат достъп на наблюдателите от ОБСЕ. Това са трите съставни части, за чиято реализация ще наблюдаваме».

 

Изпълнението на условията, според Заоралек, ще обезпечи приемането от Върховната рада на закони, гарантиращи провеждането на свободни избори в Донбас. Министърът специално отбеляза «eдинството на възгледите» на ръководителите на Чехия по въпроса за антируските санкции.

 

 

 

Тагове: ; ; ;