Times: Пред чара на Москва не устояха дори британските консерватори

Дата на публикуване: 01 11 2016, 06:02


Times: Перед чарами Москвы не устояли даже британские консерваторы
 «В наши дни пипалата на Москва проникват на най-неочаквани места», — пише Times. Путин изигра съвсем не последната си роля в предизборната надпревара в САЩ, а появата на руските изтребители над ЛаМанша възкресиха спомените за студената война.
Според изданието, резултатите от «пропагандната игра» на Кремъл превъзхождат всички очаквания.
Доналд Тръмп с радост вярва на думите на Путин за това, че той няма отношение към кибератаките над американските демократи.
Апологетите на Москва в лейбъристката партия, особено Джеръми Корбин и неговата антивоенна коалиция, се опитват да омаловажат действията й.
Някои британски медии също се отнасят към Русия «по-безпристрастно, отколкото заслужава тя».
Статията подчертава, че е много изненадващо, че путинска Русия се е изхитрила на намери съюзници сред британските десни.
Лидерът на Партията на независимостта от Обединеното Кралство Найджъл Фарадж заяви, че от всички световни лидери Путин предизвиква в него най-голямо възхищение.
Той оправдава «териториалните посегателства» на руския президент с експанзията на Европейския съюз.
Явно, поддавайки се подобни настроения, представителите на консервативния аналитичен център Bruges Group, чийто почетен член някога беше Маргарет Татчър, са се съгласили на плетеното пътуване в Русия и публикуваха проруски материал, разсъждава изданието.
Лидерът на организацията Робърт Оулдс подкрепи «анексията на Крим» и прехвърли отговорността за украинската криза върху Запада.
През 2012 година центърът публикува брошура, в която се критикува политическата инициатива на ЕС Източно партньорство, но там не се уточнява, че неин автор е руски дипломат:
«Татчър, която Москва ехидно наричаше «желязната лейди», би изпаднала в ужас», — счита  Times.
Bow Group, която се нарича «най-старият консервативен аналитичен център в Обединеното Кралство», също не устоя пред чара на Москва.
Неговият председател Бен Харис-Куини се съгласи на платено пътуване в Москва, за да говори по време на конференция и да похвали «антигейската» политика на Русия, заявявайки, че тя му е помогнала да преодолее «атмосферата на страх, създадена от лобистите на ЛГБТ».
По-късно този аналитичен център публикува доклад, в който се призовава да се снемат санкциите  срещу Русия. Неотдавна Bow Group започна да поставя под въпрос особените отношения на Лондон с Вашингтон и призова правителството на Тереза Мей към по-тясно сътрудничество с руското разузнаване.
«Точно така изглежда руската мека сила», — пояснява изданието. — Путин и неговите министерства приложиха тактиката на КГБ и тропат на всички врати, до които могат да се доберат. Но дори те трябва да бъдат изненадани от това, колко лесно се отварят някои от тези врати».
Преди 4 години по време на предизборната кампания на САЩ кандидатът от републиканците Мит Ромни нарече Русия главен геополитически противник на Америка.
Неговият съперник Барак Обама се изсмя на това изявление.
Но, според изданието, ако някой е заслужавал присмех, то това е самият американски президент и неговата «слабост пред Русия».
«Някои ще се утешават с мисълта, че Русия ще бъде изтеглена надолу от нейната отслабена икономика, макар понастоящем Путин да отговоря на тази слабост с още по-голяма агресия на международната сцена. И за това му помогнаха западните апологети», — завършва изданието.
Превод: News Front

Тагове: ; ; ; ; ;

Добавить комментарий