В Деня на народните будители учени от БАН и от Селскостопанската академия излязоха на протестно шествие в София.
Те настояват за повече пари за наука в бюджета за 2017 г., както и за достойно заплащане на труда им.
БАН поиска 12 млн. лева допълнително за 2017 г., за да се повишат заплатите на учените, но правителството отдели само 5 млн. лв. Според КНСБ и «Подкрепа», увеличението като «крайно недостатъчно».
Шествието започна в 11 часа от сградата на БАН на площад «Народно събрание», премина по  булевард «Цар Освободител», през министерството на образованието и МС, премина по «Дондуков», булевард «Васил Левски», предаде БНР. Протестиращите бяха разочаровани от факта, че пред просветното министерство никой не излезе, за да вземе техните искания. Те казаха, че това означава, че просветното министерство не работи за развитието на българската наука.
Хилядите протестиращи отидоха пред паметника на Васил Левски в София, където поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола.
Според учените от БАН и Селскостопанската академия, заплатите им са с двеста лева по- ниски от средната работна заплата за страната. Те оприличиха този факт с израза «срам и позор».
Синдикатите, КНСБ и «Подкрепа», които са организатори на демонстрацията, настояват през следващите пет години за БАН и Селскостопанската академия да бъдат отделени 0,05 процента от брутния вътрешен продукт на страната, което при сегашното му ниво означава 44 милиона лева допълнително за наука. Те предупредиха още, че младите учени все по често избират да напуснат България заради ниското заплащане.
Някои от протестиращите посочиха още, че работят при нечовешки условия – например стаи, където температурата през зимата е 5-6 градуса. По този начин, според тях, българската наука е обречена на провал.

 

За предаването «Преди всички» по «Хоризонт» заместник-председателят на БАН Дамян Дамянов заяви по повод протеста:

Това, което тази година се дава по отношение на БАН, представлява само кръпки по някои неотложни проблеми. Сумарно ще се съберат 10 милиона, но това не са пари за наука, не са пари за изравняване на заплатите. Ситуацията в БАН остава такава, че средната работна заплата на хората е около 200 лв. по-ниска от средната за страната, а в Селскостопанската академия – 250 лв.

В рамките на разумното разбиране за обстановката, която е в държавата, или са необходими 12 милиона за изравняване на заплатите през тази година за българските учени, или е необходимо договарянето на 5-годишен период, за да се достигне до изравняване на заплатите на учените в двете академии с тези, които са средни за държавата. От синдикатите може да се очакват опити за стачки, за още протестни шествия.

Дамянов изтъкна, че младите учени не остават у нас заради чувствително по-ниските заплати спрямо колегите си в други страни. Дори когато участват по европейски проекти за наука, възнаграждението им също се различава, допълни той.
От БАН и Селскостопанската академия обещаха нови протести, ако държавата не изпълни исканията им.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;