«Дано през последната година и половина на всички да е станало ясно кой съм аз и за какво се боря», това заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпроса може ли да бъде евентуалният наследник на Кристалина Георгиева в Европейската комисия.

 

Плевнелиев допълни, че не е станал министър и президент нито заради високите заплати, нито заради представителността и високите позици.

 

Ето какво каза още президентът, съобщи БНР:

 

 

«Влязох в политиката в България, за да бъда полезен, за да търся смисъла и след като аз съм първият български държавен глава, отказал с ясни аргументи да се кандидатира за втори мандат веднага след първия, надявам се да е станало ясно, че не се боря за заплата и за постове. Но ако мога да бъда полезен и на България, и на Европа по всеки смислен начин — аз съм там и ще бъда там.

 

Благодаря на правителството затова, че планираното в Бюджет 2017 отговаря на поетите ангажименти за достойното членство на България в НАТО, на очакванията на Българската армия за една ускорена модернизация.

 

Отправям апел към народните представители в предстоящите дебати по бюджета да покажат, че отбраната и сигурността са стратегически приоритет. Виждам, че от 1,35 на сто, които бяхме заложили в програмата и плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г., за 2017 г. се предвиждат около 1,6 процента от Брутният вътрешен продукт на държавата за отбрана.

 

Това е ръст, който е видим, значим и заслужен. В бюджета за отбрана са заложени около 200 млн. лева за новия изтребител, предвидени са достатъчно пари и за българските ВМС, и за строителство на нови патрулни кораби, а и за поддържането на самолетите МиГ-29.

 

Съжалявам за заплатите на военнослужещите в България, които не са на нивото, на което ми се иска да бъдат, надявам се, че в дебатите за 2017 г. ще се обърне внимание и на това». 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;