Оливър Стоун: «Ако САЩ рухнат, виновни ще сме самите ние!»

Дата на публикуване: 01 11 2016, 07:07


Оливер Стоун: «Если США рухнут, виноваты будем мы сами!»
 
«Историята на Америка се превръща в приказка от Уолт Дисни»,  това заяви в интервю за Le Point американският режисьор Оливър Стоун. — За мен това е страшен сън — да бъда затворен в Дисленд до края на дните си».
Както съобщава Le Point, в новия филм на Стоун «Сноудън» са намерили отражение възгледите на режисьор за съвременна Америка и за тоталното следене на сецслужбите над обикновените хора.
«Ако една страна се опитва да управлява целия свят, то това не може да продължи дълго. Ако САЩ рухнат, виновни за това ще бъдем самите ние!», — възклицава Стоун. — Когато милиарди долари се харчат за оръжие и следене, ни е нужен враг…Медиите обработват населението, за да ненавижда то новите врагове, които му представят. Например, такива врагове като Путин».

Режисьорът отбелязва, че тоталното наблюдение превръща Вашингтон «в социално-икономическа власт»:

«Украйна, Турция — при наличието на масово следене тези ситуации могат да бъдат използвани от САЩ. Те знаят какво се случва в джоба на Меркел или Оланд».

 

Животът на самите американци не е по-безопасен:

«Днес ние имаме 17 или 18 разузнавателни агенции, нито една от тях не попречи да се взривят бомбите в Бостън и в Орландо».

 

Оливър Стоу отхвърля всички обвинения, че прототипът на неговия герой, реалният Едуард Сноудън, работи за интересите на Путин:

«Това не е вярно, той често критикува Русия. Аз говорих с Путин, той ми каза, че не одобрява постъпките на Сноудън. Ако САЩ и Русия имаха споразумение за екстрадиция, Путин би го екстрадирал».

 

Le Point отбелязва, че Едуард Сноудън е възлагал надеждите си на Обама и е бил разочарован от политиката му. Според Оливър Стоун, на Обама са му «промили мозъка» влиятелните военни, финансовите и медийните кръгове, така вероятно ще бъде и със следващия президент.

«И Тръмп, и Клинтън казват, че ще направят Америка «още по-могъща». Все едно не могат да правят предизборна кампания, говорейки за мир и умереност»,  отбелязва режисьорът.

 
Според Оливър Стоун, Тръмп е «непостоянен», той «просто няма шансове», защото значително болшинство от медиите са против него.

Но поведението на Хилъри Клинтън предизвиква у режисьора силно безпокойство:

:
«Тя  много твърдо говори за Израел, оскърбява руснаците, явно не е усвоила уроците от Сирия, Либия и Ирак. Тя участва в бомбардировките над Югославия, в една или друга степен подкрепи държавния преврат в Хондурас…Тя винаги заема исторически погрешна позиция и подтиква САЩ към тези катастрофи. Много ще бъда разтревожен, ако тя бъде избрана».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий