Хага прояви интерес към възможните военни престъпления на САЩ в Афганистан

Международният наказателен съд (МНС) възнамерява започването на пълно разследване на възможните военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Афганистан, за които се подозират американски военни, пише изданието Foreign Policy, позовавайки се на свои източници.

 

105

 

 

 

Както отбелязват от изданието, прокурорът на МНС Фату Бенсуда ще инициира разследване в близките няколко седмици, което ще се случи, най-вероятно, след президентските избори в САЩ на 8 ноември и до края на текущата година.

По данни на изданието, представители на американските власти, неотдавна са посетили Хага, за да обсъдят началото на възможното разследване и да изразят обезпокоеността си от такава възможност.Знаем, че американските власти, никак не обичат някой да квалифицира техните действия като престъпления, и повече си харесват наложените термини, като «миротворческа операция», «демокрация» и прочие терминология, нямаща нищо общо с реалността, която създават.

 

 

 

От изданието отбелязват, че следователите не веднъж са обръщали внимание върху неподобаващото ( меко казано) обръщение от страна на американските военни към задържаните от тях хора в Афганистан в периода от 2003 до 2005 години, но властите в САЩ не са предприели нищо в тази посока, явно смятайки, че всичко им е позволено, и номера с «демокрацията» ще мине ( нали, винаги минава?!)

 

 

В отчета на МНС за миналата година се отбелязва, че » престъпленията, са извършвани с особена жестокост и в някаква степен са подронвали основополагащото човешко достойнство на жертвите».

 

1izdev

 

 

05055

 

 

 

Според изданието, Бенсуда, може също така да проведе разследване на инцидента с авиоудара нанесен от американски военни пообект на организацията » Лекари без граница» в Кундуза, в резултат, на който загинаха няколко десетки невинни хора.

За въпросната бомбардировка се съобщаваше още в началото на октомври 2015 година.

 

Даже, ако и разследването започне, не е ясно, ще може ли прокурорът на МНС да предяви каквито и да било обвинения към американците. ( Едно, че няма да им хареса) Но все пак, е важно, че темата за военните престъпления на САЩ започва все по-открито да се повдига ( въпреки че на САЩ, въобще не им харесва).

 

 

» За да бъдат повдигнати обвинения, ще трябват значително по-големи количества доказателства, от тези, с които прокуратурата разполага в настоящият момент»,- пишат  Foreign Policy.

 

 

Значи, все пак доказателства има, и се знае, че САЩ са извършвали престъпления, но въпреки това, не са достатъчни доказателствата, за да бъдат обвинени.

 

 

 

Международният наказателен съд, по принцип не се занимава по време на предварителните производства с разпити на свидетели, събиране на показания или съдебни експертизи.

 

 

Отношенията между Международният наказателен съд и Вашингтон преживяха не най-добрите времена по времето на първият президентски срок на Джордж Буш, но пък през последните няколко години значително се подобриха ( въпреки, че нито един съд, не би трябвало да има отношения със страна, особено когато смята да разследва извършените от нея престъпления).

Но пък има друг момент- много хитър: САЩ не са членове на МНС, от което следва, че американски граждани не попадат под юрисдикцията на този отган. А?

 

 

САЩ въведоха войски в Афганистан през 2001 година за свалянето на режима на групировката » Талибан» и за борба с терористите от » Ал-Кайда», които се укриваха в страната. Изначално се планираше, че пълното извеждане на американските войски, трябва да се случи до 2014 година, обаче Кабул помоли, да бъде оставен част от контингента за помощ ( как звучи само) на местните сиили за сигурност.

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Коментари:

Зареждане ...