Докато в Сърбия се готвят за съвместните тактически учения » Славянско братство» с участието на руски, белоруски и сръбски подразделения, в съседна Черна Гора вече вървят меневри на НАТО.

Паралелните мероприятия на бойни учения, протичат на фона на отказа на алианса от среща с представители на Русия за обсъждане на въпросите по сигурността.

 

 

 

 

ru-nato

 

 

 

Ученията на  НАТО, са насочени към подготовка за борба с «наводненията и химически атаки», съобщават  Associated Press.

В натовските учения ще участват 680 военнослужещи от страните-членки на НАТО и държавите-партньори на алианса, включително Грузия, Украйна, Албания и Израел.  Организатори на военните учения на алианса са:Евроатлантическият координационен център за реагиране при бедствия (EADRCC) и Дирекцията за извънредни ситуации към Министерството на вътрешните работи на Черна гора.

 

 

 

Министерството на отбраната на Русия съобщи на 31 октомври, че за ученията » Славянско братство-2016″ в Сърбия ще бъдат изпратени 3 самолета  Ил-76МД с десантници и над 50 военнослужещи от Военно-транспортната авиация на ВКС Русия.

Тактическите учения в Сърбия ще минат в дните от 2 до 15 ноември. В маневрите също така ще участват  БМД-2, безпилотника » Тахион»  и 4 АТV за бойно разузнаване.

 

 

 

 

Военните учения на алианса в Черна Гора започнаха на 31 октомври, след съобщението на постоянният представител  на Русия в НАТО Александър Грушко, за отказа на НАТО от срещата с военни експерти в Москва за обсъждане на въпроси по сигурността в Балтика.

По-рано Александър Грушко отбеляза също, че действията на НАТО около границите на Русия влошават ситуацията със сигурността в региона.

 

 

 

От момента на излизане на Черна Гора от съюза със Сърбия, властите на страната поеха курс на сближаване със северноатлантическият алианс ( *справка: Сърбия и Черна Гора-От 1992 г. до 2003 г. е Съюзна Република Югославия, след 2006 се разделят и стават две отделни държави).

 

Разбира се, про-западния курс на политиците в Черна Гора, се води насилствено срещу волята на народа, който все още помни бомбардировките на същото онова НАТО, което на 19 май тази година, заедно с външните министри на страните членки, подписаха протокол за встъпването на Черна Гора във военния блок. Към настоящият момент документът е ратифициран от парламентите на редица страни ( отново подчертаваме, въпреки мнението на черногорци, които се противят на идеята с всички сили.

 

На 16 октомври, тази година се провеждаха съдбоносните за балканската страна парламентарни избори, в които залозите бяха: управляващата власт на чело с Мило Джуканович и НАТО, срещу опозицията и черногорския народ. След скандали, полицейски репресии, манипулации на вота, автобуси с чужденци идващи да гласуват в страната, Мило Джуканович все пак успя да се задържи.

На 17 октомври Джуканович заяви, че до няколко месеца Черна Гора ще встъпи в НАТО.

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;