Терористите от групировката » Джебхат-ан-Нусра»* и техните съюзници, се възползваха от хуманитарната пауза в Алепо, за да се прегрупират и сега усилват настъплението. Това се говори в заявлението на командването на Въоръжените сили на Сирия. Само за последните 3 дни, по данни на военните, в резултат на обстрелите по града са загинали най-малко 84 души, 300 са получили ранения.

 

 

97

 

 

84 души, болшинството от които жени и деца, са загинали, още 280 са получили ранения, в резултат на изстрелването на 50 ракети и 20 газови бутилки  за 100 минути от терористите по жилищните райони в Алепо за последните 3 дни»,- цитират текста на военното командване от агенцияSANA.

 

От командването на ВС на Сирия подчертават, че бойците са се възползвали от примирието, инициирано от Русия за извеждане на мирните жители, за да се подготвят към пълномащабна операция за настъпление в Алепо от няколко страни и атака по гражданските райони на града.

 

Така, в навечерието на примирието бойците, са обстреляли позициите на сирийските военни в юго-западната част на града със снаряди с отровен газ. За типа на използвания газ и състоянието на пострадалите местни лекари разказаха на кореспондентът от  RT Мурад Газдиев, видео от репортажа може да видите тук.

 

 

 

 

 

 

 

В настъплението към сирийският град участват над хиляда бойци. Четвърти ден джихадистите се опитват с всички средства да влязат в Алепо, където в източната му част, са блокирани бойците от » Джебхат-ан-Нусра»* и техни съучастнуци.

 

 

 

 

 

 

В очакване на реакции от Запада

 

 

Специалният представител на МВнР Русия по човешки права, демокрация и върховенство на закона, Константин Долгов, заяви днес, че Москва очаква реакции от международната общност по представените по-рано факти на убийства  на мирното население от терористите в Сирия, а също така на  сериозните нарушения на човешките права от страна на коалицията възглавявана от САЩ

 

 

» Ние постоянно говорим с нашите колеги, представили миналата седмица подробно, в международни организации, включително и факти на сериозни нарушения както от страна на коалицията, така и на терористите, факти на масову убийства, или де факто изтребване на населението. И чакаме реакции по тези факти от нашите колеги и западните СМИ»,- цитират думите на Константин Долгов от РИА Новости.

 

 

 

 

Припомняме, че на 28 октомври 2016 година  президентът на Русия Владимир Путин,  отклони молбата на руските военни за възобновяване на ударите на ВКС Русия по терористите в Алепо, за да се даде възможност мирните жители и бойците оставили оръжието, да напуснат града през хуманитарни коридори.

 

* «Джебхат ан-Нусра» («Фронт ан-Нусра») — терористична организация забранена в Русия.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;