Върховната рада на Украйна планира да приеме резолюция, призоваваща ЕС да спре строежа на «Северен поток-2» и два пъти да съкрати импорта на руски газ, съобщава «Известия».

 

Документът е бил разработен по инициатива на председателя на комитета на украинския парламент по външните работи Анна Гопко. Нейната обосновка е следната: наличие на необходимост да се спре «руската агресия в източна Украйна и в Алепо».

 

Според нея, отказът от половината от импортирания газ и от реализирането на «Северен поток-2» ще се превърне за Москва в «сдържащ фактор».

 

Вероятността предложението да получи подкрепа в Брюксел е крайно малка, счита експертът от Центъра за изследванията в областта на сигурността към швейцарското висше техническо училище в Цюрих доктор Северин Фишер. Газовият сектор в момента не се разглежда от ЕС в качеството му на аспект от санкционните мерки. Освен това, «Северен поток-2» в последно време е символ на диверсификацията на газовата политика на Европейския съюз.

 

«Северен поток-2» предполага строителството на два газопровода с обща мощност 55 милиарда куб.метра газ за година от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Тагове: ; ; ; ; ; ;