Томислав Дончев: «Плевнелиев не може да стане еврокомисар, има проблем»

Има наличие на „времеви проблем” Росен Плевнелиев да стане български еврокомисар – мандатът му на президент изтича в началото на следващата година, а трябва да изпратим нов кандидат до края на тази. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Тази сутрин” по бТВ.

 

Ето какво каза още Дончев;

 

«Новият пост на Кристалина Георгиева в Световната банка е една от най-високите позиции в света и, макар да е нейно персонално постижение, е повод за гордост. Тя имаше шанс да оглави ООН, но влезе „във вихъра на интересите на други държави.

На българския пазар няма такова търсене, което да оправдае изграждането на АЕЦ „Белене”, затова и трябва да се мисли регионално за подобен проект.

 

Първата опция, която правителството ще преследва, е реализация като частна инвестиция.

 

Приватизационната процедура би могла да приключи до средата на следващата година.

Разглеждат се варианти за препродажба на оборудването, което „Атомстройекспорт” трябва да предостави на НЕК по силата на арбитражното решение.

 

Евентуалните купувачи са Русия и Иран. Още преди седмици стана ясно, че сделка с Ислямската република няма да е твърде изгодна за страната ни.

 

Ако България се ангажира с проекта, това ще е на база ясен анализ, тъй като след идването на двата реактора у нас (единият от които все още се довършва), трябва да се инвестират още много пари, за да се стигне до работеща атомна електроцентрала.

 

Не бива защото сме намерили на улицата копче, към него да пришиваме балтон, от който не е сигурно, че имаме нужда.

 

 

Възможна опция е нашата страна да използва само единия от реакторите и той да отиде на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.

 

По технически причини не може да има ядрено съоръжение само с един реактор.

 

Бившият енергиен министър Делян Добрев е постъпил по най-мъжкия начин, като веднага е поискал да остане без имунитет, за да може да докаже своята невинност».

 

Коментари:

Зареждане ...