Три атомни подводници се присъединиха към руската авионосна група в Средиземно море, съобщи Sunday Times, позовавайки се на анонимни източници от ВМС на Великобритания и НАТО.

Крейсер Петр Великий в водах залива Стрелок. Архивное фото

По данни на изданието, става дума за две атомни подводници от проекта 971 «Щука-Б» и една дизелово-електрическа подводница от проекта 877 «Палтус». Миналата седмица британският флот е фиксирал движението им в Средиземно море.

 

 

Събеседниците на изданието твърдят, че подводниците могат да бъдат снабдени с крилати ракети «Калибър» за нанасяне на удари о цели в Сирия.

Авианосец Адмирал Кузнецов. Архивное фото

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът е разтревожен от това, че руската авионосна група се е насочила към Средиземно море. Според него, корабите могат да се използват за обстрелване на Алепо. От МВнР на Русия отбелязаха, че основания за безпокойство няма, руските кораби и в миналото винаги са били в Средиземно море.

 

В състава на корабната група на Северния флот, тръгнал на поход към Средиземно море, влизат тежкият атомен крайцер «Адмирал Кузнецов», подводниците «Североморск» и «Вицеадмирал Кулаков», а също подкрепящи кораби.

Тагове: ; ; ; ; ;