Коалицията начело със САЩ в борбата с ИД разследва съобщенията на медиите за нанасяне по погрешка на удари по иракските войски, настъпващи към Мосул, заяви за РИА Новости пресслужбата на коалицията.

 

Кюрдските средства за масова информация на 28 октомври съобщиха, че авиацията на коалицията по погрешка е нанесла удари по иракските войски около населеното място Тел-Кайф северно от Мосул, в резултат на което са загинали най-малко четирима военнослужещи.

«Знаем за обвиненията и ще проведен разследване, за да изясним тяхната обоснованост», — каза представител на коалицията.

 

Той добави, че коалицията следва процедури и стандарти, насочени към «минимизиране» на рисковете за гибелта на мирни жители, старае се да нанася удари само по терористи.

 

Това е вторият инцидент за последните дни, свързан с бойните действия около Мосул, който е разследван от американските военни в Ирак. На 29 октомври коалицията съобщи, че има намерение да проведе разследване във връзка с изявлението на генералния щаб на ВС на Русия за обстрела на училища около Мосул от коалицията.

Операцията по освобождаването на Мосул в северен Иран от бойците от ИД, които завзеха града през 2014 г., се провежда от 17 октомври. В нея участват иракските военни, местното опълчение, кюрдските части пешмерга, а също ВВС на международната коалиция начело със САЩ.

 

 

 

Наступление правительственных сил и формирований пешмерга на Мосул в Ираке

Тагове: ; ; ; ; ; ;