Джулието Киеза, обществен деец и журналист, бивш депутат в Европарламента

 

Хилъри Клинтън ще спечели изборите. В това няма никакво съмнение.

Хиллари Клинтон на третьих теледебатах. 19 октября 2016

Атлантическият съвет  (Atlantic Council), Брукинският Институт, Американският институт за предприемачество и други изследователски институти не са си губели времето напразно. Остана малко време, а те няма повече какво да губят. Елитът е едно, а избирателите — друго.

Кандидаты в президенты США Дональд Трамп и Хиллари Клинтон. Архивное фото

Представянето на кандатурата на Хилъри Клинтън в добра светлина се нуждаеше от огромни усилия по време на предизборната кампания. Но, въпреки всички предприети мерки на сигурност, въпреки нейното лидерство, въпреки цялата информация, която изплува за нея (както положителна, така и имаща катастрофални последици), дори независимо от всичко това, че всички основни центрове за влияние с тихо съгласие поливаха Тръмп с мръсотия, разликата между кандидатите за президент практически е нулева. А това е лош знак.

 

Доналд Тръмп вече демонстрира от  какво тесто е направен. Той победи своята собствена партия (републиканците не искаха той да бъде кандидат и направиха всичко възможно, за да възпрепятстват неговото избиране, дори прибегнаха до удари под кръста). Тръмп постигна такива резултати, защото съумя да привлече към гласуване стотици хиляди хора, които обикновено не участват в изборите.

 

Главната заплаха, която представлява Тръмп за САЩ, е в това, че той изразява мнението на голяма част от електората, хората, които отхвърлят съществуващата в момента власт. Тези хора ненавиждат властниците-политици и корупцията.

Кандидаты в президенты США Дональд Трамп и Хиллари Клинтон на третьих теледебатах. 19 октября 2016 года

Съществуващият риск е, че на изборите ще пристигнат тълпи от американци, които преди това никога в живота си не са гласували. Тези хора не участват в допитванията, дори в тези, които правят неизследователските центрове на правителството.

 

Ще може ли двупартийният елит да се примири с това, че ще им се наложи да се справят със ситуацията в последната минута? Едва ли.

 

По-вероятно е елитът да има запасен вариант. На тази мисъл навежда необяснимото изявление на вицепрезидента Джо Байдън, който в ефира на телевизиите сподели, че Русия може «глобално да промени» резултатите от изборите в САЩ.

 

Вероятно ръководството на САЩ, което знае как да тълкува «метаданните», получени от социалните мрежи, има лоши новини, които няма как да сподели с гражданите.

Кандидат в президенты США Дональд Трамп во время предвыборной кампании в Пенсильвании

По такъв начин, ако всичко се случи не така, както трябва, винаги ще може да се обвини за резултатите Путин. Или да се каже, че Тръмп е само марионетка на Русия.

 

Разбира се, свръхдържава, която не е способна да управлява собствените си избори, е повече от комично явление.

 

Е, да кажем честно, може ли Америка да има президент, избран от Русия? Разбира се, че не!

За Бога!

По-добре да няма никакъв президент!

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;