Няколко часа след освобождаването от сирийската армия на град Сауран, обединените сили на терористите от групировките  «Ахрар-аш-Шам», «Джейш-ал-Изза» и «Джейш ан-Наср» започнаха масирана контаатака. Правителствените части още не бяха успели да се укрепят.
В началото на настъплението джихадистите имаха успех. След първите 45 минути от бойните действия те успяха да окупират цялата северна част на града. Ислямистите не се спряха дотук и продължиха опитите да се придвижат по-напред.
В кратки срокове те успяха да формират ударна група от около 100 човека, чиято основна задача беше завземането на господстващата височина Тел ад-Дур, която от няколко часа бе контролирана от специални части «Шахин», част от бригадата «Tiger Forces».
Веднага, щом екстремистите излязоха от укритията си и започнаха щурма към хълма, изневиделица над тях се оказаха руските вертолети, които буквално само за няколко минути изпариха от терористите цялото им желание да се катерят към върха.
Явно този провал беше ключов за изхода от боя за Сауран, защото при щурма бяха ликвидирани над 20 ислямисти. Терористите отстъпиха и така предоставиха инициативата на сирийските военни да подготвят ответен удар.
Правителствените сили с радост се възползваха от «подаръка» и вече към 9 часа вечерта напълно прочистиха града.
Със съвместните усилия на сирийската армия и руската авиация буха унищожени над 30 джихадисти, 2 танка и 3 бронирани машини.
По непотвърдени данни загубите на правителствените сили са около 12 човека убити и 19 ранени.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;