Професорът от Американския университет във Вашингтон Алън Лихтман, който предсказа резултатите на всички президентски надпревари в САЩ от 1984 г. в петък отново потвърди прогнозата си за изборите на 8 ноември.

 

Според него, Тръмп остава основният кандидат за поста президент на САЩ, независимо от обвиненията в сексизъм и посегателство.

 

За първи път за вероятната победа на републиканеца Лихтман заяви още в края на септември тази година.

 

Той отбеляза, че именно Тръмп «направи тези избори най-сложните за оценка от 1984 г.».

 

«Никога не сме имали такъв кандидат. Той може да пробие всички шаблони, които съществуват от 1860 г.», заяви професорът в интервю за The Washington Post.

 

От септември, според него, съотношението между факторите, необходими за победата, както и преди свидетелстват в полза на милионера. В същото време Лихтман признава, че ситуацията все още може да се промени в полза на Хилъри Клинтън.

 

«Не съм екстрасенс. Не мога да гледам на кристално кълбо. Базирам се на големия брой промени в историята, те са най-надеждни. Но могат да настъпят сериозни промени, които да изменят самите принципи на съвременната политика. В тези избори има такъв потенциал», — добавя той.

 

А ето и 13-те точки, на които се базира прогнозата на професора: партинен мандат, харизматичност на кандидатите, грешки и успехи в международната политика, скандали и др.

 

 

«Ако в отговора поне на шест точки от този списък има «не», то управляващата партия ще претърпи поражение», — пояснява Лихтман.

 

«До неотдавна против демократите имаше пет фактора. Но вече към тях се присъедини и факторът трета партия. Става дума за кандидата на либертарианците Хари Джонсън, който може да събере над 5 %. Това е сериозен знак за недоволство към стопаните на Белия дом».

 

Професорът отбелязва, че скандалите около Тръмп няма да променят общата картина.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;