Завърши втората седмица от началото на военната операция за освобождаването на град Мосул в Ирак.
На този етап всички усилия са общо взето напразни. Успехи бяха фиксирани само в покрайнините на града.
Независимо от победните изявления, бойците от ИДИЛ отблъснаха две атаки на «Пешмерга» и ВС на Ирак в няколко направления.
Кюрдската група в състава на 40 ББМ се опита да пробие фронта около населеното място Умар Кабши, но бе посрещната с мащабен огън и отстъпи.
След понесените загуби и освобождаването на няколко селища, командването на «Пешмерга» се отказа от по-нататъшно участие в операцията, заявявайки, че целите на кюрдския народ вече са постигнати.
В предградието на Мосул Каракуш иракската 9-та дивизия успешно се противопостави на терористите от ИД, групата на джихадистите се състоеше от няколко десетки терористи.
Опитите да се придвижат по-нататък бяха посрещнати с плътен огън. В резултат силоваците спряха на 12 км от Мосул.
Частите от 16-та дивизия, както и до момента, държат Тел-Кепе, намиращ се само на 6 км северно от Мосул.

Най-големи надежди иракското командване възлага на дивизията за специални операции «Златната дивизия», която с подкрепата на 9, 15 и 16-а дивизии трябва да пробие фронта в провинция Ниневия и да пречупи хода на битката в полза на официален Ирак.
На този етап в това направление не се случва нищо положително. В същото време ИД, опитвайки се да попреди на настъплението, прехвърля диверсионни групи в тила на противника си, което предизвиква дезорганизация в управлението на войската и нарушава логистиката.
Диверсионни групи са фиксирани в градовете Киркук, Синджар и Рутба. В резултат иракската армия понася големи загуби, които не се отбелязват, поради многобройността на настъпващите сили.
Само в Рутба терористите успяха да убият над 70 войници, докато пристигналото подкрепление се опитваше да ги обкръжи, но не успяваше.
На свой ред правителствените сили съобщават за  ликвидирането на 40 бойци от ИД и 14 единици автомобили.
Като цяло може да се направи извода, че така мощно рекламираната от САЩ операция по освобождението на Мосул започна да буксува.

Тагове: ; ; ; ; ;