В последните месеци САЩ започнаха кампания за дискредитацията на Русия в международните организации. Измислиха си и този път повод — «варварските бомбардировки» в Алепо. Започнаха дори да обсъждат идеята да се изключи Русия от Съвета за сигурност към ООН.

 

Но, доколкото това е напълно невъзможно без одобрението на цялата структура на ООН, този понеделник пуснаха в ход проекта за изхвърляне на Москва от Съвета към ООН за правата на човека (СПЧ).

 

Моля ви се, 80 хуманитарни организации са разтревожени «от руските военни престъпления в Сирия».

 

Кръсти Боже!

НО: Още нищо не се е случило.
ООН, Съветът за сигурност и СПЧ си работят в обичайния режим, а малките бумеранги, тръгнали от САЩ и връщащи се към САЩ, вече полетяха.
На 19 октомври Бурунди, а на 25 октомври Гамбия решиха да напуснат споразумението за Международния наказателен съд.
Той се използваше от американците като ефективен инструмент за натиск върху не достатъчно лоялните режими и като наказание на непокорните. При това, върху държавите, които не влизат в състава на Международния наказателен съд, неговата юрисдикция не се разпространява.

 

 

Разбира се, ако имаше силови варианти — всяка юрисдикция може да се разпространи …там, където е угодно на силовака. Е, две от най-големите и влиятелни африкански страни хвърлиха ръкавицата на държава, която все още счита себе си за световен хегемон —  отказаха да признаят легитимността на създадения от нея международен наказателен орган.

 

Това е най-доброто доказателство от последните дни, че, независимо от наличието американския хегемонизъм, макар и в агония, отнасящ хиляди животи в Сирия, Йемен, Афганистан, Ирак, в Украйна, де факто многополярният свят вече съществува.

Факт.

Мерси сме, за което.

На САЩ.

Ще ги черпим една боза — за бумерангът, който хвърлиха, играейки си на световен жандарм и Прометей на демокрацията.

ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;