Турски самолети са се опитали да навлязат във въздушното пространство на Сирия в северната част на страната в провинция Алепо, но са обърнали веднага след предупреждението от страна на сирийските и руски военни, заяви за агенция Sputnik източник от силите на сигурността.

 

На 24 август турската армия започна операция «Щит на Ефрат» срещу ИД. С участието на сирийската опозиция военните взеха контрола над граничния град Джараблус в северна Сирия и продължиха настъплението си на югозапад.

 

Според турския президент Ердоган, целта на настъплението е територията да се прочисти от терористи в рамките на пет хиляди километра и да се създаде зона за сигурност за разполагане на бежанци. В северна Сирия турските войски постоянно са в сблъсъци с отрядите на кюрдското опълчение, които Турция счита за свързани с Работническата партия на Кюрдистан (които са марксисти, бел.ред.).

 

Дамаск счита присъствието на турската армия на територията на Сирия за нарушение на суверенитета на страната, в резултат на което конфликтът може ескалира. От командването на сирийската армия по-рано се заканиха да се противопоставят на «агресорите».

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;