Президентът на Русия Владимир Путин в речта си по време на заключителната сесия на клуб «Валдай» спомена за негативния опит между Москва и Вашингтон, напомняйки за пренебрегването от американска страна на предаваната от Русия информация за братя Царнаеви, извършили терористично нападение по време на Бостънския маратон, съобщи ТАСС.

 

Путин напомни, че Русия нееднократно е предупреждавала американските колеги за Царнаеви, но не е получила никакъв отговор. В крайна сметка американската страна е заявила, че е наясно със ситуацията и е помолила Русия да не се намесва.

 

«Казах на директора на Федералната служба за сигурност: «Предай го в архива». Така че отговорът и до днес е в архива. Но след това, след няколко месеца, за съжаление, се случи терористичното нападение в Бостън по време на известния маратон, загинаха хора. Много е тъжно, че тази трагедия се случи. Ако контактите и доверието бяха на друго ниво между нас и партньорите ни, сигурен съм, че тази трагедия можеше да бъде избегната. После при нас дойдоха американци, веднага пристигнаха, ние им дадохме материалите, с които разполагахме, но вече беше късно, бяха загинали хора», припомни руският лидер.    

Тагове: ; ; ; ; ; ;