На прага сме на празникът ознаменуващ просветителското дело на книжовници, просветители, будители, революционери на възраждащия се дух и стремежът към знание и истина.

1 ноември- Денят на будителите, общобългарският  празник на национално самочувствие и историческа памет, денят в който отдаваме почит към всички знайни и незнайни духовни водачи, отдали живота си на борбата за достойнство и чест, в най-страшните исторически времена, засадили вярата, която е извела българският дух до свободата.

 

 

Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух — Кирил и Методий, Черноризец Храбър, Йоан Екзарх. И чуждите завоеватели не можеха да поробят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй застанаха писмеността, езикът, литературата…» — академик Дмитрий Лихачов

 

 

9

 

 

 

Честването на 1 ноември всяка година е припомняне за всички нас, каква отговорност носим пред делото на предците си.

Опитите за внедряване на чужда идеология или ценностна система, красноречиво показват, че нашата история, култура и наследство, са мощно оръжие срещу лъжите и чуждопоклонничество.

И ние, трябва да отстояваме паметта на това велико дело, да помним и почитаме.

Така, няма да има опасност чужди течения и сатанински маскарадни празници като Хелоуин, да се промъкнат в съзнанието на децата ни.

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

Затова, на 1 ноември, в сърцето на България- първопрестолната Плиска, станала люлка на духовността, християнската вяра, там където днес гордо се възражда българския дух претворен в уникален музей на азбуката и православието- «Двора на Кирилицата»  ще събере българите за честването на Денят на народните будители.

 

Тържествената програма ще започне в 11:30 с посрещане на гостите и отслужване на празничен водосвет в » Двора на Кирилицата»,

В 12:00 празникът ще продължи с » Урок по родолюбие- младите будители».

 

 

10

 

 

 

Защото кой народ, сроден с българския по реч, не прие неговите писания, неговите учения, труда и потта на този, който вместо с нозе да разнася евангелската проповед, си служеше с ръка, и вместо с апостолски мрежи — с перо, и така извличаше от дълбочината на невежеството спасяемите … и на тях (славяните) стана учител по благочестие.“ Григорий Цамблак из » Похвално писмо за Евтимий»

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;