Правителството на Холандия може да внесе в понеделник, 31 октомври, предложение за отказ от ратификацията на Споразумението за асоциация между ЕС и Украйна. Такова заявление направи в петък на прес-конференцията в Хага, премиерът Марк Рюте.

 

 

 

58

 

 

 

Според думите на холандският премиер, в почивните дни той ще предприеме последен опит да намери политическа подкрепа за  ( ратификация на Споразумението за асоциация между ЕС и Украйна) сред холандските партии.

 

 

 

 

» Ако тези опити не донесат успех, то няма да имам друг избор, освен да се откажем от ратификацията»,- заяви холандският премиер.

 

 

Марк Рюте разбира, че отказът ще повлияе на Украйна за реализацията на Минските споразумения и норманския процес.

 

Холандците ще вземат решение по въпроса за ратификацията на Споразумението за асоциация между Украйна и Европейския Съюз до 1 ноември 2016.

 

» Вчера заключенията не бяха достигнати, но ще направим това до 1 ноември» написа Рюте в страницата си в  Facebook.

Холандският премиер, също така заяви, че за сега вижда «малко пространство» в Хага за решението на украинският въпрос.

Рюте подчерта още, че споразумението за асоциация с Украйна не може да бъде отделено от нестабилната ситуация в страната.

Едновременно с това, премиерът на Холандия разбира, че холандското «НЕ» ще има международни последствия- отказът би повлиял на Украйна, на украинско-руските отношения, на реализирането на Минските споразумения, затова, той смята, че е необходимо да се правят стъпки, които да изравнят вътрешните и международните интереси.

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;