Доналд Тръмп прогнозира, че ако се вслушаме в Хилъри Клинтън, то нейната стратегия ще доведе до трета световна война с Русия заради Сирия. И това е силен извод, дори за такъв политик, пише New York Observer.

 

Впрочем, Тръмп в този план отново повтаря външнополитическата линия на Кремъл, който счита, че САЩ подкрепят терористите в Сирия. Но неотдавна Москва засили частите си в арабската република с помощта на С-300 и С-400 и предупреди Вашингтон да няма никакви стрелби в Сирия без нейното съгласие.

 

Според автора на статията, Путин вече е постигнал всички свои стратегически цели: той спаси режима на Асад и изобрази Запада като злодей, който подкрепя джихадистите. Затова прогнозите на Обама, който пророкуваше кошмари за Москва в Сирия, не се сбъднаха.

 

Нещо повече, авторът на статията пише, че зоната без полети в Сирия, към която призовава Хилъри Клинтън, вече съществува, но я контролира Русия.

 

Руските военни биха били радостни от наличието на напрежение в отношенията със САЩ, счита изданието. Според авторът на статията, Русия иска да си отмъсти на САЩ за всичко, а Сирия от 2011 година е най-добрата територия за целта. Конфликтът в Сирия много прилича на ситуацията в Югославия: границите на двете държави бяха изкуствени и ситуацията бе сдържана само от диктаторските режими, пише изданието.

 

И макар от събитията в Югославия да ни делят цели 20 години, същността на кризата е същата:

 

«Каша от воюващи групировки, много от които задвижвани от религиозен и етнически екстремизъм, които не се тревожат за жертвите сред гражданското население».

 

Разликата е в това, че този път Русия притежава възможността да промени изхода от конфликта. Още повече, че урокът от Югославия, значителна част от която сега се намира в НАТО и ЕС, оказва върху Путин голямо влияние. Дори обосновавайки присъединяването на Крим, той си спомни как натовските бомбардировки над Сърбия доведоха до прекрояване на картата на света и до независимостта на Косово от Белград.

 

За Путин намесата в сирийския конфликт стана явна победа на световната сцена.

 

Москва доказа, че няма да изостави своите — за разлика от САЩ, които не защитиха своя отдавнашен съюзник Хосни Мубарак.

 

Затова не е изненада, че сега и Израел, и Египет търсят в лицето на Русия, която стана главният миротворец в региона, свой съюзник.

 

Русия действаше в Сирия цинично и хитро, пише изданието, и това й беше от полза. Авторът на статията отдава успехите на Москва по-скоро не на гениалността на руските чиновници, а на «поразителната, безпрецедентна некомпетентност» на президента Обама и неговата администрация по въпросите на външната политика. Затова отново и отново Русия побеждава над «самопровъзгласилите се познавачи на външната политика» в правителството на Обама.

 

Авторът на статията е против военната интервенция на САЩ в Сирия, отчитай опита на Ирак, Афганистан и Либия, но, според него, щом Обама е очертал някакви червени линии, то не е трябвало да отстъпва.

 

«Предоставянето на американската политика в Сирия в ръцете на Русия ще завърши със сълзи и дипломатическо поражение с по-широки последици», — пише  New York Observer.

 

Само половин година след това Русия присъедини Крим и започна конфликта в източна Украйна, продължава изданието.

 

Гражданската война в Сирия вероятно ще продължи още години. Големи части от страната, според прогнозите на автора на статията, ще останат извън контрола на Дамаск и неговите руски или ирански съюзници. Но режимът на Асад е спасен, това променя баланса на силите в Близкия Изток в полза на Русия. Ако новият президент на САЩ стане Хилъри Клинтън, тя ще бъде посъветвана да признае всичко това, което направи предшественикът й в Сирия.

 

Но съвсем не си струва тя да влиза с Путин във военна конфронтация, която той цели, пише  New York Observer.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;