Китайски шпиони няколко пъти са се внедрявали в структурите на националната сигурност на САЩ и са успели да получат достъп до секретните планове на Пентагона по отношение на вероятния конфликт с Пекин, пише Washington Free Beacon, позовавайки се на доклад от комисията в конгреса.

 

В документа се отбелязва, че китайските агенти са проникнали във ФБР и в Тихоокеанското командване на САЩ (USPACOM).

 

Пентагонът заяви, че един от най-сериозните шпионски скандали е свързан с оставката на подполковник Бенджамин Пиърс Бишъп, кой е бил сътрудник на USPACOM. През март 2014 г. мъжът е признал, че е предавал секретни данни на китайка, с която е имал връзка.

 

По данни на Пентагона, Бишъп е «изпратил» на познатата си документи, касаещи военните планове на САЩ, сведения за разполагането на ядрени оръжия, документи за безпилотните MQ-9 Reaper и засекретения доклад за стратегията на страната по отношение на Китай.

В доклада има данни и за други чиновници, които били вербувани от Пекин.
Например, през август IT-служителят на ФБР Кун Шан «Джо» Чун съобщил, че е предал на китайската страна документи за технологиите на бюрото в областта на следенето. При това някои документи могат да поставят под заплаха разузнавателната мрежа на САЩ.

«Сред похитените данни има 5.6 милиона отпечатъци, някои от които могат да се използват за идентифициране на правителствените агенти на САЩ, работещи под прикритие, а и за копиране на биометричния материал за достъп до засекретени материали», — се отбелязва в доклада.

 

 

Washington Free Beacon пише, че версията на доклада ще бъде публикувана на 16 ноември.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;