САЩ въведоха санкции против толкова много руснаци заради Украйна, че сега във Вашингтон възникна голям проблем: кого да подложат на ограничителни мерки заради Сирия, пише Bloomberg.

Флаги Евросоюза возле штаб-квартиры Еврокомиссии в Брюсселе, Бельгия. Архивное фото

На фона на украинските събития САЩ приложиха мерки спрямо много политици, бизнесмени и компании — започвайки от съветниците на руския президент и завършвайки с лидера на рокерския клуб «Нощните вълци» Александър Залдостанов, известен като Хирурга. В списъка попадна дори Рособороноекспорт. Наистина, по-късно санкциите трябваше да бъдат свалени, защото компанията се занимаваше с обслужването на вертолетите Ми-17 в Афганистан, които използват САЩ и техните съюзници, припомня агенцията.

 

Сега във Вашингтон осъзнаха, че «в Русия не остана никой, който може да бъде подложен на санкции», агенцията цитира думите на научния сътрудник от Института Кенън към Центъра Удро Уилсън Майкъл Кофман. Според Кофман, САЩ практически нямат поле за маневри по въпроса за разширяването на търговските и финансови санкции срещу Русия.

 

 

 Един от малкото варианти, останали за Вашингтон — е да се въведат ограничителни мерки срещу представителите на Министерството на отбраната, които така или иначе са свързани с кампанията в Сирия, а и спрямо производителите на оръжията, които се използват в конфликта, пише агенцията, позовавайки се на експерти.
В момента Държавният департамент подготвя предложение за Белия дом по повод «санкционните възможности». Външнополитическото ведомство има няколко варианта, но нито един от тях не е «идеален». Те могат да имат ефект в дългосрочна перспектива, но САЩ искат незабавно действие, съобщава  Bloomberg, позовавайки се на свой източник.
САЩ имат и няколко радикални мерки, сред които може да бъде забраната за американски банки да купуват руски облигации или изключването на Русия от банковата система  SWIFT. Крайна стъпка може да бъде ембаргото върху експорта на енергоносители. Но, според американски чиновници, последният вариант не се разглежда. Европа получава една трета от енергоносителите си от Русия, а ембаргото ще нанесе жесток удар по и без това проблемната европейска икономика, се казва в статията.
Самият Европейски съюз няма намерение да въвежда нови санкции срещу Москва заради Сирия. Това заяви премиерът на Италия Матео Ренци. ЕС трябва да използва всичкия възможен натиск за регулирането на ситуацията в Сирия, но «е трудно да си представим, че това може да включва по-нататъшни санкции срещу Русия», припомня агенцията.
До момента санкциите нямаха практически никакъв ефект.
Русия не промени своята позиция по украинския въпрос, много малковероятно е, че новите мерки ще променят политиката й в Сирия, цитира Bloomberg мнението на научния сътрудник от Института Ема Ешфорд.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;