Великобритания: Успокой се, Европа! Това е нашият континент, ние ще те защитим от Русия!

Дата на публикуване: 27 10 2016, 07:02


Фэллон: Британия успокоит Европу, разместив в Прибалтике войска

Великобритания обнародва плановете си за разполагането в Източна Европа на танкове, безпилотни самолети и 800 военнослужещи, съобщи Wall Street Journal. Това е една от първите стъпки на НАТО, насочени към намаляване на страха от Русия в региона, пише изданието.

 

Министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фелън заявии, че войската ще бъде разположена през пролетта, а в Естония към нея ще се присъединят силите на Франция и Дания.

 

Военната техника ще включва тактически безпилотни самолети, танковете Challenger 2 и бойните машини за пехотата Warrior. Според Фелън, батальонът ще бъде «отбранителен по своята същност, но напълно боеспособен».

 

Разполагайки в Прибалтика тежки, добре въоръжени части, НАТО показва, че е готово да обезпечи за региона истинска отбрана, подчерта Фелън.

 

«Става дума за две неща: постигането на целта може да стане факт само, ако присъствието бъде внушително. Става въпрос за сдържането на Русия», — заяви министърът на отбраната.

 

Членовете на НАТО изискаха провеждането на нова среща на съвета Русия — НАТО, която ще бъде основното средство за преговори с Москва, споделя  Wall Street Journal.

 

Докато членовете на алианса се стремят към диалог с Москва, другите се отнасят към тези опити скептично, пише американското издание.

 

«Трябва да бъдем много внимателни, ние се съгласихме да проведем среща на Съвета Русия-НАТО при условие, че това няма да се превърне в постоянно събитие», — отбеляза Майкъл Фелън.

 

Според него, решението на Великобритания да изпрати батальон и тежко въоръжение — е знак на това, че страната не се отказва от задълженията си по отношение отбраната на Европа.

 

«Независимо от това, че напуснах ЕС, ние запазваме задължението си да отговаряме за сигурността на Европа. Това е нашият континент, продължаваме да работим над това той да бъде защитен. Няма да отстъпим», — заяви Фелън.

 

 

Тагове: ; ; ; ;

Добавить комментарий