Валония се предаде

Белгия е постигнала споразумение с Валония относно Договора за свободна търговия ЕС-Канада (СЕТА). Това съобщава местната телевизия РТБФ, цитирана от «Дарик».

„Белгийците са постигнали споразумение. Копието е изпратено в ЕС за ратификация от останалите 27 държави», отбелязва телевизията.

На 14 октомври парламентът на белгийския регион Валония прие резолюция против СЕТА. Според белгийското законодателство въпросите свързани с външнотърговските отношения се регулират до голяма степен не от федералния, а от регионалните парламенти.

Вътрешнобелгийският проблем се усложни от факта, че северна Фландрия се обяви в подкрепа на документа. За влизането на СЕТА в сила то трябва да бъде подписано от всичките 28 държави-членки на Евросъюза, след което националните парламенти трябва да го ратифицират.

Търговското споразумение на ЕС с Канада трябва да стане прототип на Договора за свободна търговия между ЕС и САЩ (TTIP), преговорите за който на практика бяха прекратени през септември. Това стана в резултат на протестите на европейските земеделци, които се опасяват, че агропромишленият комплекс на САЩ ще разори европейските фермери в случай, че бъдат отменени търговските ограничения.

 

 

Коментари:

Зареждане ...