На 23 октомври- неделя в Пловдив, се състоя първия благотворителен бал на Съюза на арменците в Европа, с председател Артур Хованисян. 
Благородното мероприятие, което се провежда за първи път у нас, беше тържествено открито в зала » Бендида» на » Гранд Хотел Пловдив», където се събраха  българи и арменци — наследници на две древни, духовни култури, на велика история изпълнена с много страдания, героичен дух и безсмъртна вяра, за да приветсват доброто и съзидателно начало у човека.
 
 
 
Архимандритът на Арменската апостолическа църква в България Негово Високопреосвещенство Исаак Похосян благослови, и се обърна към присъстващите с думите:
 

Всеки, който може да сътвори добро, но не го прави, върши голям грях. Днес извършваме добро дело, като набираме средства за деца в неравностойно положение.

 

 

 

 

Специален гост на благотворителния бал беше създателят на » Двора на Кирилицата»  в Плиска, Карен Алексанян, който беше удостоен с почетна грамота за членство в Съюза на арменците в Европа.

 

 

 

 

5

 

( от ляво на дясно: Артур Хованисян, председател на Съюза на арменците в Европа, духовният водач на всички арменци в България негово Високопреосвещенство Исаак Похосян, гордост за България и за Армения- Карен Алексанян- създателят на единственият по рода си паметник на буквите » Двора на Кирилицата» в Плиска)

По време на тържествената церемония бяха връчени 15 отличия на хората, дали своя принос за запазването и развитието на културата, езика и националната идентичност на арменците по света, които с примера си продължават да вдъхват любов към традициите и паметта.
Сред официалните гости присъстваха посланикът на Армения за България Армен Саргсян, почетният консул на Армения в Пловдив Ехиязар Узунян, архимандритът на Арменската апостолическа църква в България Исаак Похосян,композиторът Хайгашод Агасян, двукратният олимпийски и петкратен световен шампион Армен Назарян, представители  на арменски организации на бизнеса и арменската култура  от цяла Европа,кмета на Пловдив Иван Тотев и областния управител Здравко Димитров.
7

Отличия бяха връчени и на  народните представители доц. Димитър Шишков и Валери Симеонов за приноса им в признаването от българската държава на масовото изтребление на арменците в Османската империя.
Припомняме, че на седмата сесия  на Световният парламент на българите ( СПБ) към Асоциацията на българите по света (АСБ) беше подготвена и приета Декларация осъждаща геноцида над арменският народ,
в подкрепа на историческата истина, защото престъпленията срещу човечеството нямат давност.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;