„С бюджета за 2017 г. управляващите бетонират България на последно място в ЕС”заяви в Народното събрание заместник-председателят на ПГ на «БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ» проф. Румен Гечев.

 

Ето какво каза още Проф. Гечев:

 

«Проектобюджетът за 2017 г., предложен от правителството, повтаря този за 2016 г. с незначителни промени.

Той изобщо не е обвързан с икономическата политика на България. Българското правителство до момента не е представило и няма разписана икономическа политика, няма утвърдена система от национални приоритети.

 

Всичко това личи от философията на бюджета. В следващите три години има заложен затихващ икономически растеж. Няма правителство по света, което да каже на народа си, че в следващите три години им гарантира затихващ икономически растеж. Със счетоводни хитрости залагат занижени фискални цели, за да могат после да рапортуват за преизпълнение на бюджетните показатели.

 

В противоречие на здравия икономически разум и на практиките на другите страни от ЕС е заложената политика на намаляване на бюджетните разходи в БВП на страната. Така вместо да предприемат мерки за стимулиране на българската икономика чрез публично-частното партньорство управляващите лансират за пореден път провалилата се неолиберална политика за оттегляне на държавата от икономиката. Това се случва на фона на крайно недостатъчните чужди и вътрешни частни инвестиции, както все повече намаляват.

 

Правителството демонстрира отсъствие на всякаква визия за това как да компенсира свиващия се пазар на ЕС. То не се вслуша в нашите препоръки от миналата година да се търсят балансиращи пазари и нови възможности в Китай, Русия, Индия и други страни. Нещо, което вече направиха партньорите ни от ЕС.

 

Провалът на големите инвестиционни проекти АЕЦ „Белене”, „Южен поток” и Бургас-Александруполис очевидно блокира икономическото развитие на България. 

Странно е и робуването на фискалната консолидация, на продължаващото затягане на коланите. С изключение на Германия, даже и развитите страни членки на ЕС не залагат на такава политика. Като спазват изискването за таван на бюджетния дефицит от 3 процента от БВП, те дават приоритет на развитието, а не на самоцелни фискални цели. БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще предложи в пленарна зала алтернативни варианти на тази фискална политика”.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;