Руският атомен ракетен подводен крайцер със стратегическо предназначение  «Подмосковье» на 22 октомври за първи път за последите 16 години напусна акваторията на Северодвинск, съобщава National Interest. Изданието подчертава, че подводницата съвсем не е обикновена. В продължение на цялото това време атомната подводница е била модернизирана за изпълнението на специални мисии, подробностите остават в тайна.

 

«Подмосковье» и нейната «сестра» «Оренбург» по своя потенциал почти съвпадат с така засекретената американска USS Jimmy Carter, модифицирана атомна подводница от клас Seawolf, отбелязва изданието. Американската подводница е с около 30 метра по-дълга от своите предшественици от същия клас, снабдена е с многоцелева платформа, която й позволява да се приемат на борда й безпилотни самолети и да обезпечава поддръжката на специални операции. Предполага се, че атомната подводница «Подмосковье» по концепцията си прилича на Jimmy Carter, но по понятни причини руските инженери не са склонни да разкриват всички нейни тайни.

 

Изданието знае за руската атомна подводница следното: тя е била изпратена на ремонт още през 1999 година в рамките на проекта на Министерството на отбраната на Русия, предполагащ дълбоководни изследвания. Може да приема на борда си безпилотни подводни апарати, които се разполагат на върха на подводницата, там, където по-рано са били балистичните ракети. Един от подобните апарати е «Клавесин-1Р», разработен от руския Институт за морски технологии към РАН, който може да се потапя на дълбочина до 6 километра.

 

«Подмосковье» е в състояние да носи на борда си мини атомните подводници «Лошарик», специално разработени за разузнавателни и други специални операции на пределни дълбочини. Изданието констатира секретността, която е налице около тези мини-атомни подводници, но отбелязва, че в една от версиите си те могат да се използват за «разрушаване на магистралните кабели на дъното на океана».

 

«Подмосковье», както твърди National Interest, «напълно вероятно» може да вземе на борда си мини-атомните подводници за изпълнение на специални операции «Палтус» и «Кашалот». За тях изданието знае малко, макар да се предполага, че както и «Лошарик», тези мини-атомни подводници могат да изпълняват както изследователски, така и военни функции.

 

Всичко посочва следното: че «Подмосковье» «ще попълни арсенала» на Кремъл, предупреждава изданието. След завръщането си в строя се очаква, че «Подмосковье» ще влезе в 29-та отделна бригада на Северния флот на ВМФ на Русия.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;