1477432789

През февруари 2017 година НАТО има намерение окончателно да съгласува мерките за засилване присъствието си в черноморския регион, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

«Ще определим формата на адаптираното присъствие в югоизточната част на алианса. Няколко страни обявиха днес, че са готови да предоставят силите и мощностите си както за засилване на въздушното присъствие, така и по отношение присъствието в морето и сушата. Много от детайлите вече са съгласувани, но работим над пълния пакет от мерки. Разчитаме да подготвим цялостните мерки за срещата с министрите на отбраната през февруари», — каза Столтенберг.

 

Решението за засилване присъствието в черноморския регион бе прието на срещата на алианса във Варшава през юли 2016 г. Лидерите решиха да съсредоточат международното присъствие в Румъния около румънско-българската бригада, алиансът има намерение да проведе там учения и тренировки.

 

Както по-рано съобщи постоянният представител на САЩ към НАТО Дъглас Лют, в състава на дислоцираната в Румъния многонационална бригада ще има постоянна български военни, а самите учения с участието на страните-членки на алианса, в това число САЩ, се планират да бъдат проведени и в Румъния, и в България.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;