НАТО ще окаже допълнително съдействие на ЕС в операцията за контрол над миграцията в Егейско море в рамките на новата морска операция на алианса «Страж на морето».

За това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, откривайки второто работно заседание на срещата на министрите на алианса.

 

Главна тема на срещата ще бъде разширяването на сътрудничеството между ЕС и НАТО. В тази връзка в срещата ще участват министрите на отбраната на Финландия и Швеция, които не са част от НАТО, а също върховният представител по международните въпроси към ЕС Федерика Могерини.

 

«На Силна Европа й е нужен силен Северноатлантически алианс. Ние вече си сътрудничим тясно. В Егейско море НАТО подкрепя усилията на (европейската гранична агенция) Frontex за противодействие с незаконния трафик на хора. НАТО започва новата операция  Sea Guardian за подкрепа на морската операция на ЕС за контрол над миграцията «София», — каза Столтенберг.

Политическото решение за стартирането на операцията  Sea Guardian  бе прието на срещата на НАТО във Варшава през юли тази година. Понастоящем в Егейско море действат три военни кораба на НАТО, които контролират морския трафик и спасяването на бедстващи съдове с мигранти.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;