Американската телевизия Fox News в навечерието на изборите в САЩ «изведнъж откри» интервю на Хилъри Клинтън с телевизионния водещ Владимир Познер от 2010 година, в което тогава държавният секретар на САЩ Клинтън обявява, че целта на САЩ е да помогне за укрепването на Русия. Това и постигна тя, отбелязва телевизията.

Кандидат в президенты США Хиллари Клинтон на третьих теледебатах. 19 октября 2016 года

Става дума за интервюто на Познер за Първия канал на Русия, излъчено през март 2010 година.

 

«Едно от опасенията, което чувам от руснаците е, че по такъв начин САЩ искат да отслабят Русия. Това съвсем не е истина. Нашата цел е да помогнем за укрепването на Русия. Виждаме силната културна Русия и потресаващата й интелектуална столица, която има Русия като при лидер в 21 век. И понякога чувстваме, че вярваме повече във вашето бъдеще, отколкото вярват в това руснаците», — цитира телевизията части от интервюто на Клинтън.

 

 

В редакционната си статия журналистът от Fox News Ричард Гринел отбелязва, че по време на настоящата си президентска кампания Клинтън е критикувала опонента си Доналд Тръмп за фразата, че президентът Владимир Путин е силен лидер

Дональд Трамп и Хиллари Клинтон во время предвыборных дебатов. 9 октября 2016. Архивное фото

Гринел припомня, че Клинтън е популярна с политиката си на «презареждане» на отношенията с Москва в битността си на държавен секретар на САЩ. По-нататък руските власти «победиха Клинтън за Сирия, Иран и по отношение дипломацията в Близкия Изток, защото САЩ бездействаха някъде встрани». Но Клинтън като държавен секретар на САЩ «действително постигна поставената си задача — засили Русия», — отбелязва журналистът.

 

Според Гринел, фразата на Клинтън, че властите на САЩ вярват в бъдещето на Русия по-силно от самите руснаци, е «зашеметяващо признание».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;