НЕК и „Атомстройекспорт” са подписали споразумение за окончателно приключване на арбитражното решение за АЕЦ „Белене”, обяви енергийният министър Теменужка Петкова. Новината е водеща и на руската информационна агенция ТАСС.

 

НЕК се ангажира да плати до 15 декември пълния размер на сумите по арбитражното решение за «Белене». В замяна на това „Атомстройекспорт” се отказва от лихвата, която НЕК дължи от датата на излизане на решението – 167 хил. евро на ден.

 

„Атомстройекспорт” се отказва от тези лихви и размерът на тези лихви е 23 млн. евро до 15 декември, съобщи на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от «Фокус».

 

«Поводът за нашата среща е, че бихме желали с Кирил Комаров, първи зам. генерален директор на «Росатом», да съобщим изключителна важна за всички нас новина, свързана с това, че подписахме две споразумения. Едното е за окончателното приключване на решението по отношение на международния търговски арбитраж във връзка с проекта АЕЦ «Белене». Страни по него са НЕК и «Атомстройекспорт», обясни Петкова.

 

«Беше подписано и споразумение между финансовия министър Владислав Горанов и «Атомстройекспорт», което е свързано с декларирания отказ от страна на „Атомстройекспорт” за предявяване на инвестиционен спор към България», поясни министърът на енергетиката.

 

«Това, което се случи, е изключително важно, защото с това споразумение на практика затваряме една страница от отношенията, които до този момент създаваха определен проблем в нашите двустранни отношения, в енергетиката. От тук нататък съм убедена, че ние ще развиваме отношенията си в положителна насока», допълни Петкова. 

Тагове: ; ; ; ; ;