Военноморската флотилия на Русия се е отправила към Сирия и може да бъде използвана за удари срещу обсадения сирийски град Алепо, това предупреди генералният секретар на НАТО  Йенс Столтенберг.

 

Той призова Москва към дълготрайно прекратяване на огъня:

«И преди сме виждали тази група бойни кораби да се разполага в Средиземно море. Различното сега е, че тя може да бъде използвана за увеличаване бойните операции на Русия в Сирия и въздушните удари над Алепо. Това повдига сериозни въпроси и опасения относно руските обещания за политическо решение на конфликта в Сирия. Увеличаването на руските удари само ще влоши хуманитарната криза в Алепо. Призоваваме Русия да прилага примирието и да спре бомбардировките».

 

Флотилията на Русия, която премина през Ламанша в петък, се състои от самолетоносача «Адмирал Кузнецов», ядрен боен крайцер, военни кораби, изтребители, бомбардировачи, хеликоптери и вероятно подводници, заявиха още от НАТО.

 

Очаква се тя да се присъедини към 10 други руски плавателни съда, които вече се намират край сирийското крайбрежие.

Столтенберг обяви също, че Алиансът е започнал доставката на разузнавателни самолети в Турция, които ще помогнат в битката срещу «Ислямска държава».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;