Мило Джуканович отново реши да измами системата. След изборните машинации, гръмките заявления и скандали, се появи информация, че Джуканович се готви да напусне постта си. Излязлата информация в сръбското издание Blic, зарадва черногорския народ. Обаче, както се изясни по-късно, още е рано за такава радост.

 

 

 

02

Действително, информацията за освобождаването на премиерският пост от Джуканович, се потвърждава от много източници. Но, уловката е, че така мечтаното от черногорци «напускане», е по-скоро добре обмислен ход и замяна. За премиерският пост се спряга името на Душко Маркович, от партията на Мило (ДПС), който напълно разделя политиката на своя наставник и се придържа стриктно към про-западния курс.

 

Президиумът на най-голямата Демократическа партия на социалистите (ДПС) на Джуканович късно вечерта във вторник издигна кандидатурата на заместник председателя на партията, Душко Маркович за получаване на мандат за сформирането на ново правителство. На новият кандидат му остава само, да мине на одобрение през висшия съвет на партията и новоизбраният парламент, съобщава офциалният сайт на ДПС.

 « Вторник вечерта Президиумът на ДПС проведе заседание, под председателството на главата на партията Мило Джуканович, и прие решение, да предложи на висшия съвет на партията, заместник-председателят Душко Маркович, в качеството му на кандидат от ДПС за получаване на мандат за сформиране на новото правителство на Черна Гора»,- се казва в официалното съобщение.
Ей, така се прави ново правителство, когато имаш навсякъде свои верни хора. Заседанието на висшия съвет на партията започна в 12:00, като се очаква, че предложението на Джуканович, разбира се ще бъде утвърдено от неговата си партия. След това, кандидатурата на Маркович ще бъде разглеждана от избрания на 16 октомври нов състав на парламента, в който до този момент, нито управляващата ДПС, нито опозиционните партии, са сформирали парламентарно мнозинство.
Изчаква се решението на малките партии и представителите на националните малцинства за формирането на коалиция. Миналото гласуване за вот на доверие към кабинета на Джуканович, се проточи 3 дни през януари 2016 година.
Сръбското издание Blic отбелязва още, че самият Джуканович » нито по време на предизборната кампания, нито по-рано, е говорил за своята бъдеща държавна кариера. Правилно, все пак, няма как да е наясно с програмата и плановете на западните партньори.
» Джуканович е напускал два пъти премиерският пост, но се е връщал, обяснявайки това с политическа необходимост, тъй като смята, че неговият опит ще бъде необходим в бъдещите държавни дела»,- припомня изданието, допълвайки, че «битува мнение, че Мило се готви за президентският пост на Черна Гора през 2018,  когато ще се провеждат изборите.
А готвеният за «нов» премиер ала-Джуканович, 58 годишният юрист Душко Маркович, отговаря за политическата структура, вътрешната и външната политика. От 1998 до 2005-заместник министър на вътрешните работи по въпросите за сигурност, а от 2005 до 2010 година оглавява Държавната сигурност, преименувана по-късно в Агенция по национална сигурност (АНБ).
От 2010 година заема поста заместник председател на правителството на Черна Гора.
Общо взето, добре подбрана кандидатура, която ще следва поставените задачи по въвличането на Черна Гора в НАТО.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;