Борисов и предишният председател на КРИБ Огнян Донев
Борисов и предишният председател на КРИБ Огнян Донев. Тук се вижда и Константин Тренчев, в миналото в центъра на «цветната революция» в България, осъществена с подкрепата на ЦРУ и САЩ, един от заподозрените в подпалването на Партийния дом.

«С президента Росен Плевнелиев и като министър, и като президент сме работили прекрасно, няма нито един спор, който да не сме решили».

 

Това заяви премиерът на страната Бойко Борисов по повод вчерашното изявление на държавния глава, в което президентът Плевнелиев отговори на твърденията на Борисов, че той и други министри от първия кабинет на ГЕРБ са били предложени от кръга „Капитал“ и Иво Прокопиев. От изявлението на Борисов вчера става ясно, че 5-6 министри от първия му кабинет са били действащи министри от лобисткия кръг на Прокопиев и кръга «Капитал». Плевнелиев отговори, че никога не е бил и в момента не е зависим от никого. Той допълни също, че Бойко Борисов често сменя мнението си и в утрешния ден се очаква да заяви нещо съвсем друго.

 

В Благоевград държавният глава се обърна директно към премиера Бойко Борисов и заяви, че се прави опит, точно в сърцето на президентската кампания, гражданите отново да не чуят важното. Според Плевнелиев не е честно към българския народ политическите лидери да се замерват с «каки и батковци».

 

«Нямаме нито един спор, който да не сме решили или тема, по която да не сме се разбрали. Не знам какво е гледал или са му предали, аз казах една истина, която всички добре знаете», поясни днес премиерът Бойко Борисов, съобщи»Фокус». 

 

Ето какво каза още Борисов:

 

«При предишното съставяне на правителството аз от главен секретар станах кмет, а от кмет — премиер. Затова в развитите цивилизовани държави толкова много се държи на т. нар. системни партии. Тогава от кмет изведнъж трябваше да посоча 16 министри, още 50-60 зам.-министри, шефове на агенции и какво ли не още и то след провала на Тройната коалиция. Не знам някоя партия дали има толкова ресурс, хора, подготвени веднага да поемат този пост.

 

 

Тогава са се проведоха срещи със синдикатите, КРИБ (конфедерация на работодателите и индустриалците в България, най-едрият български капитал, бел.ред.).

 

Оттогава до ден-днешен с работодателските организации — големи, малки, средни, търговските камери, синдикатите, с браншовите организации непрекъснато поддържаме връзка. Тогава съм се обърнах и към КРИБ във финансово-икономическата сфера да намерим най-подходящите хора.

 

Не съм казал, че това е лошо, но това е истина. Сега гледам някак си бягат от това, може би на кръга «Капитал» не им харесва като дума — ок, приемам го и това. Да, с Плевнелиев се познавахме още на първата копка на Бизнес центъра, бях кмет.

Борисов и настоящият председател на КРИБ Домусчиев
Борисов и настоящият председател на КРИБ Домусчиев

Събрахме се и казаха: «Според нас за тези ресори тези хора ще са най-подготвени. И така го направихме. Коя неистина видяха, за да реагират така ужилено и да се чувстват толкова обидено. Нима многократно не съм заявявал за всички добри неща, които президентската институция е направила. Надявам се той също да гледа интервюто да чуе всичко, което съм казал. Това са темите, така сме се подредили тогава, не съм го крил.

 

Те са си вършели работата бяха отстранени, както и тези, при които е имало вмешателство.

 

С мен работите вече две години и всеки един може да каже дали на мен някой може да повлияе, или аз да съм се опитал на един от вас да повлия заради друг човек. Имате право да слезете и да кажете».

(Бележка на редакцията: От самопризнанията на Борисов става ясно, че премиерът на България е тежка и постоянна олигархична зависимост).

 

Тагове: ; ; ; ; ;